16 грудня 2019 р.

Де живе Санта?…

А чи відома вам офіційна адреса цього різдвяного персонажа? 
Санта-Клаус, або Йолупукі, так його називають у цій країні. Тут це цілком  реальна особа, яка має паспорт з усіма заповненими графами, свій робочий офіс і навіть молоду дружину - Йолуморі...
Сьогодні у серії методичних закладок "Літературна географія" помандруємо на батьківщину Санти, у Фінляндію - «Suomi», що в перекладі звучить як «країна боліт». Це  унікальний край, 188 тис. озер і 650 річок якого складають 10% всієї площі країни. Тут найчистіша у світі вода, яку можна пити прямо з-під крана в будь-якому регіоні держави. Національна екологічна політика Фінляндії заслуговує на повагу – 9 з 10 пластикових пляшок повертаються на переробку, а показник переробки скляних пляшок досягає майже 100%.
Завдяки своєму розташуванню у найпівнічнішій частині країни сонце не сідає 73 дні, результатом чого є білі ночі (червень-липень).
Фінляндія визнана найдемократичнішою державою з найнижчим рівнем корупції у світі. А її економіка входить у трійку найконкурентоспроможніших економік світу.
Вражає ця країна непередбачуваною кількістю і різноманітністю чемпіонатів. А за максимальним числом користувачів інтернету Фінляндія занесена в «Книгу рекордів Гіннеса».
Політика держави у пріоритеті спрямована  на розвиток дитячої культури, освіти. Фіни справедливо вважають себе однією з найбільш читаючих націй. Книговидавнича і бібліотечна справа в країні на високому рівні. 
У Фінляндії дуже потужні бібліотеки. Вони є практично у кожному селі… Запозичивши досвід Швеції, фіни рекламують сьогодні книжку як дешевий спосіб подорожувати світом.
Щорічно в країні продається майже 10 мільйонів дитячих книг, що в кілька разів перевищує кількість проживаючих там дітей. Фінські батьки прищеплюють дітям любов до читання з раннього віку. Кожна сім'я на народження дитини від місцевої бібліотеки отримує подарунки, в тому числі футболку з написом "Я малюк, який читає книги!" і список літератури, рекомендованої з перших днів життя.
Головне, що характеризує фінську літературу для дітей - в ній немає заборонених тем. Так, світ іноді небезпечний і гіркий. Люди не розуміють один одного, ображають і сваряться. Батьки розлучаються, бабусі і дідусі вмирають. Але автори та ілюстратори дбайливо вводять дитину в ці непрості теми і ведуть юного читача за руку, завжди залишаючи місце надії. Такі книги - посередники між світом дорослих і світом дітей, запрошують до щирого діалогу.
Сучасна Фінляндія у книговиданні віддає перевагу книгам-картинкам. Тут властива характерна особливість, коли художники спочатку створюють ілюстрації, а вже потім письменники під них складають текст. "Живий класик", лауреат міжнародних нагород, Маурі Куннас зізнавався, що мислить картинками, розворотами, а текст народжується лише в останній момент.

Народився 11 лютого 1950 року в фінському місті Ваммала. У 1975 році закінчив Університет мистецтва і дизайну в Гельсінкі як графічний дизайнер.
Книги Маурі Куннаса перекладені на 36 мов і видані в 36 країнах світу, їхній загальний тираж складає близько 10 млн. екземплярів (2019). У творчому доробку автора близько 40 дитячих книг.
Герої книг Куннаса - симпатичні коти, собаки, поросята, єноти та інші тварини, які перевтілюються в літературних і міфологічних персонажів. Успіх письменнику принесли книги, в яких вдало поєднаний гумор у тексті і картинках, дбайливе ставленням до історичних деталей.
Як ілюстратор Маурі Куннас ще малює політичні карикатури для двох найбільших щоденних фінських газет: «Turun Sanomat» і «Helsingin Sanomat». Відомі також його пародійні рок-комікси.
За свою тривалу кар'єру письменник удостоєний нагороди Дитячої книжкової ярмарки в Болоньї. У списку заслуг автора - Державна літературна премія (1981); Приз за досягнення в сфері експорту культури Фінської мовної компанії (1998); щорічний приз «Puupäähattu», що присуджується Фінською спільнотою коміків. У 2009 році висунутий Інститутом Фінляндії в Санкт-Петербурзі як кращий зарубіжний автор на конкурсі «Той, хто читає Петербург 2009».
Першою проілюстрованою книгою Маурі Куннаса для дітей стала «Книга фінських ельфів» (фін. "Suomalainen tonttukirja"), яка вийшла з друку у 1979 році. 
А видання, завдяки якому автор став живим класиком, побачило світ у 2002 році. Весела історія про «Семеро братів собачат» («Seitsemän koiraveljestä»)  з тиражем 240 тис. вдало розійшлася у перші три місяці. В українському перекладі ця книга Куннаса вийшла 2017 року у видавництві «Темпора». 

Наука ніяк не заходить у нетямущі голови юкольських братів-собачат. Жити вільно на лоні природи чи призвичаїтися до людської спільноти? Непросто живеться братам, після смерті батьків. Доволі дорослі, але чи пристосовані до життя? Зі звірятами раз по раз виникають різні пригоди: бійки, судовий засідатель погрожує посадити упертюхів у диби, а сауна згоряє на попіл…
Розрахована на читача віком від 3 до 8 років, книга “заполонить серця” і більш дорослих шанувальників.

Багато видань автора відомі у російському перекладі (Санкт-Петербург: Речь). Останнє - присвячене історії Фінляндії. 
Зараз Маурі Куннас  є одним з найбільш популярних фінських письменників, і поки на пенсію не збирається. В даний час він зі сім`єю проживає в Еспоо.

Немає коментарів:

Дописати коментар