9 липня 2018 р.

Напиши мені книжку

Сьогодні методична закладка серії «Книжкові переслідування» познайомить вас з цікавим письменницьким тандемом, який об`єднався у проекті «Напиши мені книжку».
Як відомо, створення книжки - це неймовірна магія. А особливо, коли за справу беруться такі творчі особистості, як Софія Андрухович та Мар'яна Прохасько.

Казка «Сузір'я Курки» - живий тому доказ. Ця історія народилася як наслідок багаторічної дружби. На її написання надихали гори. І творилася вона так, як твориться кіно.
Це дебютна дитяча книжка Софії Андрухович - письменниці, перекладачки та публіцистки.
Народилася 1982 року в Івано-Франківську в родині письменника Юрія Андруховича. Закінчила Львівський національний університет за спеціальністю «українська філологія».
Вона авторка прозових книжок «Літо Мілени» (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007) та численних публікацій у пресі. У 2014 році випустила роман «Фелікс Австрія», що того ж року отримав відзнаку «Книга року BBC». У 2015 році стала лауреаткою премії імені Джозефа Конрада.

Для художниці Мар'яни Прохасько «Сузір'я Курки» стало початком проекту «Напиши мені книжку», в якому вона хоче привернути увагу до ролі ілюстратора у створенні книжок. Це також новий досвід роботи після спільної з Тарасом Прохаськом трилогії про пригоди родини кротів.
Народилася в місті Ужгород 1976 року. Згодом разом з батьками переїхала до Івано-Франківська. У 1998 році закінчила англійську філологію Прикарпатського університету. Займається індивідуальним викладанням англійської мови дітям різного віку та перекладами.
У кожній дитячій книзі створеній Мар’яною Прохасько або спільно з нею є місце для подорожі, лісу/саду та філософії. Тому її «казка навиворіть» у співавторстві з Софією Андрухович, що з’явилася у «Видавництві Старого Лева» 2016 року, не стала винятком.  «Сузір’я Курки» увійшло до престижного каталогу в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки» («WhiteRavens 2017»). А в березні 2018 книга була представлена на Болонському міжнародному ярмарку дитячої книги.

Андрухович, Софія. Сузір`я Курки / С. Андрухович;  іл. М. Прохасько; фото О. Субач. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 47 с. : іл., фото. – (Напиши мені книжку). 
Вам здається, напевно, що старі люди – ніби втомлені мандрівники, які дійшли до остаточного пункту призначення. Думаєте, що нічого цікавого довкола у їхньому житті вже не відбувається? Однак насправді все не так… 
Головна героїня запропонованої історії — старенька бабуся Марія, яка разом зі своєю незвичною подругою, куркою Марічкою, живе високо у горах. Обидві живуть спокійним і розміреним життям, спостерігають за зорепадами, мріють, радіють та інколи заходять до сільського магазину, де говорять про різні дрібнички з кумедними дідусями Кулінським та Зелінським.
Але одного дня, заради своїх друзів, бабусі доводиться залишити затишну домівку і вирушити у подорож на той бік Чорного Лісу, де, за її дитячими спогадами, водилися триметрові кабанюки з крученими хвостами, «ведмедеві», «вовчузянці», білі рисі та інші фантастичні диковиська. Отож на Марію, Марічку та читачів чекає справжня пригода…
Казка розрахована для читачів “+ 6”. Вона в міру філософська, призначена все ж для активного слухання, а не самостійного читання. Це історія про дитинство і старість, про зв’язок між живими істотами і природою, про емпатію і страхи.
Будьте готові до запитань! «Сузір’я Курки» - добра нагода поговорити про літніх людей, самотність, проблеми і способи їх долання.
А під час канікул, які  є порою особливого спілкування з бабусями і дідусями, не пропустіть можливості, щоб записати чи намалювати власну цікаву історію, пригоду. Можливо ви створите свою казку?

Немає коментарів:

Дописати коментар