19 червня 2018 р.

У подорож на край світу...

Саме у таку мандрівку запрошує наступна методична закладка серії «5 місць, куди варто поїхати справжнім фанатам літератури».

«Невідома південна земля» так у перекладі з латинської мови звучить назва найбільшого острова та найменшого континенту у світі – Австралія. Це найсухіший населений континент на Землі, який вражає своєю природою. Батьківщина кенгуру, страуса ему і коали. Тут живуть унікальні, смертельно небезпечні тварини (змії), які не зустрічаються більше ніде в світі. 
Австралія – яскрава мультикультурна країна з безліччю різних національностей. В основному це європейці, але до корінного населення відносяться тут аборигени. Більше 20 відсотків австралійців народилися в іншій країні. Тому не дивно, що батьки сучасного письменника Маркуса Френка Зузака у свій час також емігрували сюди з Австрії і Німеччини. Сам автор здобув визнання і популярність завдяки творам: «Крадійка книжок» (Тhe Book Thief) і «Посланець» (The Messenger), — які стали міжнародними бестселерами.
Народився майбутній письменник 23 червня 1975 року в Сіднеї – найбільшому місті Австралії. Маркус — наймолодша дитина в сім'ї, має двох сестер і брата. Закінчивши Engadine High School,  він скоро повернувся туди ж викладачем англійської, почавши також кар'єру письменника. Вищу освіту з історії й англійської філології здобув в Університеті Нового Південного Уельсу, отримав ступінь бакалавра мистецтв та диплом з викладання.
Першу свою книгу, «The Underdog» («Підземелля»), створив ще в 1992, однак лише через 7 років спроб і очікувань вона вийшла друком. З 1999 Зузак опублікував шість творів. Перші три: «The Underdog», «Fighting Ruben Wolfe» («Боротьба з Рубеном Вулфе») та «When Dogs Cry» («Коли собаки плачуть»), - вийшли у 1999—2001 роках, були надруковані в різних англомовних країнах і принесли авторові ряд нагород.
«Посланець» опублікований в 2002 році, здобув перемогу в австралійських конкурсах CBC Book of the Year Award і NSW Premier's Literary Award, а в Сполучених Штатах посів друге місце конкурсу Printz Award.
Роман «Крадійка книжок» надрукований 2005 і на сьогодні перекладений тридцятьма мовами, зокрема, українською. Серед досягнень роману: найвища позиція в рейтингу Amazon.com, у списку бестселерів New York Times, в аналогічних рейтингах Бразилії, Ірландії та Тайваню. Видання увійшло до п'ятірки найбільш купованих книг Сполученого Королівства, Іспанії, Ізраїлю, Південної Кореї. Успішною стала також екранізація твору (в українському прокаті "Книжкова злодійка") 2013 року.
Події відбуваються в нацистській Німеччині, починаючи з січня 1939 року. Оповідь ведеться від імені Смерті (чоловічого  роду). Головна героїня роману — дев’ятирічна Лізель Мемінгер, яка дорослішає з розвитком сюжету, має нелегку долю. Її батько, невідомим чином пов’язаний з комуністами, безвісти пропав, а мати, не в силах доглядати за своїми дітьми, вирішує віддати їх на виховання прийомним батькам. Дорогою до нового будинку Лізель втрачає братика, який вмирає на її очах. Хлопчика ховають на кладовищі, де дівчинка знаходить свою першу в житті книгу — «Посібник гробаря».
Про що ж ця книга? Вона про відчай батьків; про незламність обіцянок; про вміння переконувати і довіряти; про вимушену розлуку; про ненависть; про книги і вогонь; про дружбу, вірність, любов; про життя і про смерть. Цей твір вчить надіятися, розкриває очі на невимовне.
«Крадійка книжок» Маркуса Зузака потрапила до ТОП-10 кращих книг видавництва «Клуб сімейного дозвілля», а з 1 вересня 2018-го учні 11 класу українських шкіл читатимуть її на уроках зарубіжної літератури згідно оновленої навчальної програми  із зарубіжної літератури для 10-11 класів.
Останнім опублікованим твором Маркуса став роман «Bridge of Clay» («Міст глини», 2009), ідею якого він виношував понад 10 років.
2014 року Зузак отримав нагороду Margaret A. Edwards Award від Американської асоціації бібліотек «за значний і тривалий внесок у підліткову літературу». 2006 авторові дісталася нагорода газети «Sydney Morning Herald» як найкращому молодому письменникові року.
Сьогодні Маркус Зузак разом з дружиною і двома дітьми мешкає в Сіднеї. Вільний час присвячує серфінгові та перегляду фільмів.

Немає коментарів:

Дописати коментар