11 жовтня 2016 р.

Життя на «12 балів»!

Народ, що не шанує своїх великих людей,
не варт зватися освіченим народом.
І. Франко.
Напередодні Дня захисника України та з нагоди 25-ої річниці Незалежності пропонуємо згадати видатні постаті, які доклались до наближення і утвердження цих дат у нашій історії. 
У наступному випуску методичної закладки з серії «Навздогін книзі» до вашої уваги книги серії «12 балів».
Це видання, що вчать кожного з дитинства робити усвідомлений відповідальний вибір, бо від цього вміння залежить все в житті. 


Княгиня Ольга і я [текст] : оповід. про життя княгині Ольги / М. Горянич ; худож. А. Лисиця. — Київ : Гамазин ; Зелений пес, 2011. — 47 с. : іл. — (12 балів).
  
Літописне оповідання про княгиню Ольгу та місцеві поліські легенди стали приводом для детективного розслідування, що його ведуть близнята-підлітки та їхній старший приятель-студент. Вдало розроблена інтрига тримає увагу читача до останньої сторінки, а елементи енциклопедії та вміщена в кінці табличка дозволяють використовувати книжку як додатковий матеріал на уроках історії.

Іван Мазепа і я [текст] : оповід. про життя гетьмана Івана Мазепи / Г. Ручай. — Київ : Гамазин ; Зелений пес, 2011. — 47 с. : іл. — (12 балів).

У школі конфлікт – хлопців з хутора Мазепинці дражнять «зрадниками», вони у відповідь лізуть битися. Але мудрий директор не викликає батьків, не робить записів у щоденнику – він збирає винуватців у своєму кабінеті і дає завдання: самостійно розібратися у тому, що сталося з гетьманом Іваном Мазепою, звідки іде міф про його зраду і взагалі, ким був цей вусатий дядько, портрет якого прикрашає десятигривневу купюру. Таким чином історія гетьмана Івана Мазепи подана через сприйняття сучасних школярів, які разом з учителем прагнуть з’ясувати складні обставини тієї доби.

Леся Українка і я [текст] : оповід. про життя поетеси Лесі Українки / М. Горянич. — Київ : Гамазин ; Зелений пес, 2011. — 47 с. : іл. — (12 балів). 

У даному виданні Ви дізнаєтесь про життєвий та творчий шлях видатної української поетеси Лесі Українки, мужність, яку жінка виявляла протягом усього життя, незважаючи на те, якою б жорсткою не була до неї доля. Читач дізнається, у чому саме полягає міць та стійкість цієї тендітної дівчини.

Степан Бандера і я [текст] : оповід. про життя Степана Бандери / В. Левицька ; худож. В. Тихонюк. — Київ : Гамазин ; Зелений пес, 2011. — 47 с. : іл. — (12 балів).

Степан Бандера - бандит чи герой? Історія життя та діяльності цієї людини подана як детективне дослідження, що ведуть хлопчик та його старший брат у пошуках істини. Ви дізнаєтесь основні факти та події історичної доби, коли жив Степан Бандера і які спонукали його до боротьби, про сфальсифіковані несправедливі звинувачення. Саме читач самостійно зробить висновки і вирішить, на чиєму боці правда. Легка мова видання, елементи енциклопедії та табличка, що вміщена в кінці, дозволяють використовувати книжку як додатковий матеріал на уроках історії України, для написання рефератів, підготовки до іспитів. 
Серія книг «12 балів» серія біографічних книжок видавництва «Зелений пес». Головні герої книг — діти, що проводять розслідування і з'ясовують факти життя видатних українських постатей. 
Видання серії не сприймаються як підручники. Вони  допоможуть читачеві зробити свої неупереджені висновки про діячів, які залишили вагомий слід у нашій історії, спираючись на самі лише факти їхнього життя. 
Всеукраїнський рейтинг Книжка року у 2011 році нагородив серію у номінації «Дитяче свято» в категорії «Розвиваюча та пізнавальна література»
До дитячих бібліотек Львівщини згідно Обласної програми поповнення фондів у 2016 році надійде чотири книги цієї серії. Кожне видання відкриває окрему сторінку історії України. Колегам – бібліотекарям пропонуємо провести комплекс заходів (протягом тижня), які можна організувати і окремо. Наприклад, «Історичний альманах: постаті»: сторінка «Княжа доба» - виставка, презентація книги «Княгиня Ольга і я», вікторина «Легенда чи історичний факт?»; II сторінка «Гетьман Мазепа: зрадник чи герой?» - виставка, презентація книги «Іван Мазепа і я», вікторина, бесіда; III сторінка «Поетка українського відродження» - виставка, презентація книги «Леся Українка і я», вікторина «Таємничі дари Лесі Українки»; IV сторінка «Здобудеш Українську державу або загинеш: Степан Бандера» - виставка, презентація книги «Степан Бандера і я», бесіда, вікторина «Декалог українського націоналіста».


Немає коментарів:

Дописати коментар