15 квітня 2014 р.

Ділимось досвідом

Майже два століття в українській історії височить постать видатного поета, художника, офортиста, прозаїка, драматурга, мистецтвознавця, політичного і громадського діяча, філософа, історика Тараса Григоровича Шевченка. Його поетичні твори, неповторні образи, картини й барви, унікальні ідеї, мотиви, жанрові форми залишені нам у спадок, - це джерело, з якого черпають наснагу десятки нових поколінь.
Народ свято шанує пам`ять про Тараса Григоровича Шевченка. У багатьох місцях поету встановлено пам`ятники, відкрито музеї, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім`ям  в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Видані цікаві спогади сучасників, в яких відтворюється живий і неповторний образ Тараса Григоровича, його чуйна і зворушлива душа, погляди й світогляд.
9 березня щороку є визначною датою в календарі кожного українського бібліотекаря. Здаєтьтся ми вже все знаємо про Генія духу. Різні форми роботи і фонд видань сприяють всебічному розкриттю і популяризації життя і творчості поета. Проте цікаво і по-новому дозволить поглянути на постать поета виставка його автопортретів.

 

З нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у нашій бібліотеці (Львівська обласна бібліотека для дітей) експонувалась авторська художньо-ілюстративна виставка «Цей повен сили погляд» (ідея Надії Лавринів). Це – Шевченкові автопортрети у поєднанні із поетичним словом наших сучасників: львівського поета лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Романа Лубківського, яку він отримав в 1992 році саме за ці вірші, та київського   художника  Адлера  Короліва,   який, як не  дивно,  теж  написав цикл  віршів  «Шевченкові автопортрети». Так і дивиться на нас із полиць Тарас – кріпак, Тарас – солдат, Тарас – пророк...  в «оздобі» високого слова. Оригінальність виставки в тому, що, переглядаючи і аналізуючи роботи (світлини), ми простежуємо життя автора в ключових моментах.
Сьогодні, коли фонди книгозбірень щодо вчасного оновлення і поповнення бажають тільки очікувати кращого часу, велику перевагу має Інтернет і звичайно творчість співробітників. Тому фото чи зображення автопортретів можна знайти, як і детальну інформацію про них, в інтернет-джерелах. Така форма виставки стане не тільки цікавим розкиттям Шевченка як художника, а й вдалим доповненням для різноманітних заходів: бесід, уроків, мандрівок у світ малюнка Тараса. Розмір і інформативність може змінюватись в залежності від кількості залучених, використаних автопортретів, малюнків.
Оскільки задум виставки зупинився тільки на семи основних роботах Шевченка, пропонуємо методичні поради з досвіду працівників нашої бібліотеки.

   

Розраховані поради на бібліотекарів, вчителів, керівників дитячим читанням. Більш детально з цим матеріалом ви можете ознайомитись у науково-методичному відділі Львівської обласної бібліотеки для дітей за адресою:
м. Львів, вул. В. Винниченка, 1; тел.:  235-87-48, або замовити видання електронною поштою: metodyst@lodb.org.ua , metod5033@gmail.com .

Немає коментарів:

Дописати коментар