2 листопада 2023 р.

"Коктейль" для осіннього читання...

Напочатку 2023 року «BaraBooka» визначили список найкращих дитячих і підліткових видань 2022 року. У номінацію «Підліткова книжка року» потрапила книга «Метро до Темного Міста» Олени Захарченко. 
Про видання і її авторку піде мова у четвертому випуску інформаційно-методичної закладки серії "Читач-читачу". 
У передмові до книги письменниця зазначила: «Я написала для тебе цю повість кілька років тому, коли була у великому мирному місті… У цьому місті я сумувала за Києвом і писала про нього книжку… Писала повість і наче передчувала якусь нову біду, що чорною хмарою насувалася на наше місто… Цю книжку саме готували до друку, коли я вже у своїй київській квартирі прокинулась уночі від вибухів...»
Захарченко, Олена. Метро до Темного Міста [Текст] : роман / Олена Захарченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. – 232 с.

Книжка затягує у вихор подій, які, незважаючи на всю фантастичність, емоційно знайомі. Чи вдасться дати відсіч злу? Київські підземелля, містичні таємниці, реальні загрози та паралельні світи, що в часи найбільших історичних потрясінь все-таки перетинаються, – динамічний сюжет, яскраві персонажі та приголомшливі співпадіння зацікавлять усіх, хто любить фентезі, історію та Київ. 
Дев’ятикласник Марко випадково знайомиться з Любавою, дівчиною з Іншого Києва, хоча навіть не уявляє, якою небезпечною пригодою це стане для нього. Але чому це трапилося саме з ним? Можливо, причина криється у якійсь давній родинній таємниці Марка, про яку йому так не хоче розповідати мама? Та у хлопця немає часу на роздуми — потрібно рятувати Київ від нападу підступного Демона.
«Метро до Темного Міста» – це пригода, що відбувається в місцях улюбленого міста під час страшних випробувань і непевності. Це легка й водночас натхненна історія про наш із вами Київ. Про перемогу світла над темрявою, яка додасть сил та віри у наше майбутнє. 
А для закріплення прочитаного пропонуємо вправу за QR-кодом
І хоч від Києва ворог – справжній ворог, не вигаданий – наразі відступив, але смерть продовжує чигати в повітрі ракетними ударами. Тому нехай кінцівка сюжету книги втілиться реальним завершенням у нашому часі. 
А тим часом: «Всяка книжка починається з дивної думки…», - згадує Олена Захарченко про задум своєї книги «Метро до Темного Міста».
Вона – письменниця, авторка химерної прози. Народилася 1977 року в Рівному. Звідси її любов до Волині, волинських сіл, волиняків, а також їхніх давніх легенд і міфів. Часом фентезійні твори Олени Захарченко нагадують квест, який затягує сучасного читача у свій віртуальний вир, часом – детективний екшен, насичений слов’янською міфологією, несподіваними поворотами подій та розмірковуваннями про людське життя.
Вона авторка книг: «Юрба», «Чари», «Вишивані гарбузи», «Брат і сестра», «Дівчинка з химерами», «Сім воріт», «Вертеп. #РоманПроМайдан», «Третя кабінка – Лос-Анжелес», дитячої «Хутір»  та інших. Творчий хист письменниці був неодноразово відзначений: Міжнародна літературна премія «Гранослов», премія літературного конкурсу «Смолоскип», премія Олеся Гончара, премія дитячого журі «Волохатий олівець»,  відзнака БараБука «найкраща підліткова книжка 2022» тощо.
Одружена з письменником Артемом Захарченком, мама трьох синів - Марка, Петра і Гриця. 
Мешкає в Києві.

Знайомтесь! І радимо читати!

Немає коментарів:

Дописати коментар