21 березня 2023 р.

«Гортенза, або Нарис з життя однієї дівчини»

    Таку назву мала перша «серйозна» повість юної Ольги Кобилянської, яку вона написала у 17 років. 
    
    Сьогодні у методичній закладці серії «Читач читачу» поговоримо про книгу, яка присвячена цій
українській письменниці-модерністці, ранній учасниці феміністичного руху на Буковині і майстрині драматичної оповіді, близькій товаришці Лесі Українки. 
    
    Є такі дитячі книжки, які зачаровують і дорослих. А є ті, що мають бути прочитані разом – дітьми і батьками: щоб краще збагнути, пояснити та відрефлексувати малечі те, що може здатися складним чи незрозумілим, щоб ділитися враженнями і думками, щоб весело і цікаво ділити родинний час. Врешті, це книги, які єднають і зближують.
    «Кобилянська від А до Я» - це шоста книжка у серії абеток-енциклопедій для родинного читання, у якій присутні елементи біографії буковинської письменниці, поділені довільно — за 33-ма українськими літерами. На сторінках книги авторка представляє читачам різноманітні фрагменти із життя Кобилянської: родину, мандри, товаришок, хобі, символи письменниці, цікаві історії з життя.
    Кирилюк, Світлана. Кобилянська від А до Я / Світлана Кирилюк; худож. оформ. Іван Шкоропад. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. – 72 с. : іл.
    Гортаючи сторінки книги, ви відкриєте для себе світ незвичайної Людини. Їй випало народитися дівчинкою у час, коли можливості й життєві перспективи були перевагами хлопця і чоловіка. Вигартувавши власну волю, юна Ольга вибрала собі долю бути письменницею.
    Головна «фішка» Кобилянської — в її глибині, в зазиранні в «нутро», у внутрішній світ людини. У цьому й криється революційність її творів.
    Виросла в оточенні п’ятьох братів, мала тихий голос і дуже комплексувала, коли доводилося виступати перед широкою публікою, навіть у дорослому віці. Але мріяла про акторську кар’єру, хотіла бути побаченою і почутою, у письмо вкладала душу… Згодом її назвуть феміністкою, а жінок у її творах – неординарними і суперечливими. Та якою насправді була Ольга Кобилянська, яка порівнювала себе з ніжною квіткою «мімозою сором’язливою», але не боялася першою виказати свої почуття чоловікові?
    Книжка розповідає про тонку творчу особистість, мрійницю, сміливу і ніжну жінку, яка вміла любити по-справжньому, писати емоційно про сильних духом жінок і любов до рідної землі. Таємниці цієї надзвичайно талановитої української письменниці-модерністки, теми творчості якої випереджали час на десятиліття, напевно, ніколи не будуть розгадані до кінця. Вона завжди писала серцем…
    Тож, приємного вам читання та цікавих відкриттів, які можуть надихнути вас на нові звершення, знаходження у собі нових граней, інтересів та талантів! А для вправного засвоєння тексту пропонуємо кросворд, який знайдете за QR-кодом.

Знайомтесь! Радимо читати!


    Світлана Кирилюк – доцентка, викладачка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. З 1994 року працює на кафедрі української літератури.

    Авторка монографії «Ольга Кобилянська і світова література» (2002) та поетичної книжки «Сад земних насолод» (2016).
    Найкращою українською книжкою 2022 року за версією ПЕН визнано книгу Світлани Кирилюк «Кобилянська від А до Я».
    «Робота над книжкою «Кобилянська від А до Я» стала для мене своєрідним викликом і водночас випробуванням. Досі писала й говорила про життя і твори моєї улюбленої Ольги Кобилянської як дослідниця її творчості, а тут важило інше – наблизити зовсім юного і навіть дорослого читача до Авторки як неповторної особистості, розкриваючи світи маленької дівчинки, яка багато мріє і фантазує, зачудована рухом пера, і жінки, що вповні спізнала мистецтво творення людських характерів», - ділиться авторка.

P.S В біографії Ольги Кобилянської березень місяць є знаковим, адже кінець її життєвого шляху (21 березня) перейшов у творче літературне визнання і безсмертя навіки.

Немає коментарів:

Дописати коментар