4 липня 2022 р.

Національне читання: подякуймо народу Польщі за підтримку!

На знак подяки і шани польському народу за неоціненну допомогу, надану нашій країні, нашим співвітчизникам, які опинились на теренах Польщі внаслідок війни, розв’язаної російськими агресорами, ВГО Українська бібліотечна асоціація закликає українські бібліотеки долучитися до акції Національне читання. 
Цьогоріч Національні читання відбудуться у суботу, 3 вересня 2022 рокуЧитатимуть «Балади і романси» Адама Міцкевича.

У багатьох містах України проживають представники польської діаспори, є культурні товариства, та, зрештою, в кожній бібліотеці є твори Адама Міцкевича в перекладі українською. Пропонуємо організувати такі заходи на площах, біля пам’ятників, в бібліотеках і театрах, щоб продемонструвати свою вдячність і єдність з нашим добрим сусідом – Польщею.

Ви можете подати заявку про свою участь в акції на сайті Президента Республіки Польща. 

P.S Національне читання – польська соціальна кампанія, що сприяє пізнанню національної літератури, в рамках якої великі фрагменти знакових для польської історії і літератури творів читаються публічно, а також у ЗМІ. Акція була започаткована у 2012 році з нагоди 200-річчя Другої польської війни та вторгнення Наполеона до Росії. Твором, який був обраний до читання, став національний епос Польщі – «Пан Тадеуш» Адама Міцкевича. Організатором кампанії виступив президент Польщі Броніслав Коморовський. 

Мета акції – щоб національна література була не лише предметом шкільної освіти, а й була присутня в широко осмисленому суспільному житті. Публічне читання «Пана Тадеуша» відбулося 8 вересня 2012 року в десятках міст за участю натовпу слухачів. З того часу щороку вся Польща на початку вересня читає обраний Президентом видатний твір польської літератури. 

Долучайтесь!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар