19 липня 2022 р.

Об`єднані датою...

 

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).

Назва гри походить з перської: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів - гра чатуранга. У Київській Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.
Шахи - це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.

Цікаві факти:

  • Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090-му році.
  • Складну шахову дошку винайшов священик. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священик знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги. 
  • Найдовша теоретично можлива гра в шахи складається з 5,949 ходів. 
  • Згідно наукових спостережень, шахи корисні для здоров’я. Вони часто пропонуються психологами як ефективний спосіб поліпшення функціональності пам’яті. 
  • В Україні за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося тоді, був гетьман К. Розумовський.

Майже в кожному місті є шаховий клуб (іноді їх декілька), у якому збираються шанувальники цього виду спорту. У Міжнародний день шахів у цих клубах проводяться турніри, розважальні заходи. У суверенній Україні щорічні першості з шахів серед чоловіків проводяться з 1991 року. У 1992 році була заснована Федерація шахів України (ФШУ). 1 листопада 2011 року Верховна Рада прийняла Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні», святкування з тих пір щорічно проходить 20 липня.

Користь цієї гри визнана, адже шахи дозволяють розвинути мислення і вирішувати більш складні завдання, легше виробляти нові ідеї, допомагають розвинути інтелект. 
Отож завітайте до бібліотеки, де на полиці обов`язково знайдете книги, присвячені цій грі. 


А наш «Клуб настільних ігор» допоможе віднайти партнера-супротивника для партії! 
Приємне частування у цей день також буде не зайве, бо сьогодні ще й Міжнародний день торта - досить молоде свято (2009), яке присвячене дружбі і миру між людьми, країнами, народами. 
Читайте, грайте в ігри, смакуйте! Бажаємо корисного дозвілля!

Немає коментарів:

Дописати коментар