16 червня 2022 р.

День тата

Зовсім нещодавно ми святкували День матері, і ось уже наближається ще одне сімейне свято – День батька. В очах малюка – тато – це найвірніший друг, наймудріший порадник та найсильніший захисник. Він, як і мама, виховує й підтримує, навчає та заспокоює, тому стає найближчою людиною для своєї дитини. Навіть у дорослому віці батько завжди буде на вашому боці, навіть якщо весь світ обернеться спиною.

Дата святкування

Раніше День батька ми святкували неофіційно, послуговуючись лише традиціями європейських країн. Та уже з 2019 року ми відзначаємо День батька, як державне свято.

Кабінет міністрів України, згідно з наказом президента, затвердив дату Дня батька за третьою неділею червня. Це означає, що цьогоріч він припадає на 19 червня. Цей день – чудова нагода показати свою любов та повагу нашим татусям.

Походження свята

Вперше свято зародилось у 1909 році в голові американки місіс Додд, яка захотіла висловити вдячність своєму батькові, що самотужки виховував шістьох дітей. Завдячуючи її клопотанням, День батька вперше неофіційно відсвяткували 19 червня 1910 року.

Офіційним святом у США День батька став 1966 року, згідно з указом президента Ліндона Джонсона. Американці щорічно урочисто відзначають цей день на рівні з іншими святами, віддаючи шану та подяку своїм батькам.
Уже згодом традицію святкування Дня батька підхопили й інші країни – Італія, Португалія, Іспанія та багато інших. Щоправда, дати у кожній країні різняться. Подекуди свято припадає на березень, подекуди – на листопад чи грудень. Та об’єднує їх одне – любов до своїх батьків і бажання зробити їм приємний подарунок.
І ось, мандруючи Європою, це свято дійшло до України у 2019 році. Тепер третя неділя червня стала урочистим днем для наших татусів.

Традиції святкування Дня батька

Ми відходимо від застарілих уявлень про середньостатистичну родину, у якій батько працює, а матір займається домом та дітьми. Зараз батько займає не менш важливе місце у вихованні дітей, ніж мама. Ось чому вони заслуговують такої ж поваги, в тому числі – свого особливого свята.

Святкування Дня батька у різних країнах відрізняється не лише датою, а й традиціями та звичаями. Кожен народ намагається по-особливому привітати усіх татусів, аби висловити свою вдячність та любов до них.
Наприклад, у Японії батькам дарують квіти. Червоні – особисто, а білі приносять на могилу. Символіка троянд присутня також і у США. Там їх носять біля серця, прикріплюючи червоні квіти, якщо батько живий і білі, якщо його уже немає на цьому світі.
Українці ще не сформували чітких традицій щодо святкування Дня батька через те, що свято з’явилось у нас відносно недавно. Та ми можемо привітати наших батьків, зробивши їм гарний подарунок або просто сказавши теплі слова.

Ідеї подарунків для батька

На День батька особливо важливо приділити час вашому татові: приїхати в гості після довгої розлуки, привітати теплими словами і просто обійняти. Та якщо ви хочете зробити йому приємний подарунок, ми підготували для вас декілька порад щодо його вибору.

Дізнайтесь, що любить ваш тато, які у нього хобі. Тоді у вас відкриється дуже багато варіантів подарунків саме у тій сфері, що до душі вашому татусеві. Наприклад, якщо він любить риболовлю, то можете подарувати йому набір гачків, сітку для риби або навіть цілу вудку, якщо, звісно, вам дозволяє бюджет.
Порадьтесь з мамою. Вона зможе точно підказати, чого не вистачає вашому батьку.
Спитайте на пряму. Звичайно, більшість татусів скажуть, що їм нічого не потрібно, але деякі можуть нагадати про загублену викрутку чи зламаний паяльник. Тому ловіть удачу.
Скористайтесь Інтернетом, або запитайте свого бібліотекаря. Зараз є багато статей на тему подарунків для батька, тому обов’язково перегляньте декілька з них.
Якщо у вас немає можливості придбати подарунок татові, то можете зробити його власноруч – красиву листівку з привітанням тощо. Також гарним подарунком буде допомога у роботі чи домашніх справах.
І пам’ятайте: найкращий подарунок – це ваша любов та увага.

А ви вже підготували подарунок вашому татові?

Немає коментарів:

Дописати коментар