29 березня 2022 р.

Чи знаєте…

 29 березня проводиться День фокусника або День диму і дзеркал.

Про те, хто був першим фокусником в історії людства, точно невідомо. Перший відомий документ, в якому згадується про ілюзійне мистецтво — давньоєгипетський папірус Весткар, названий так по імені власниці зібрання. У ньому містяться перекази відносяться до 2900 року до нашої ери епохи царювання фараона Хуфу (Хеопса).

Веба-Анер — один з магів, згаданий у Весткарських папірусах, був відомий тим, що брав маленьку воскову фігурку крокодила і нез’ясовним чином перетворював її в живого, дорослого і дуже лютого звіра.

Фокусник Пінетті, що жив у 18-му столітті, прославився трюком з ластівкою. Він виносив клітку і витягував з неї пташку, а тоді  передавав в руки всім охочим. Ластівка одразу «вмирала». Потім ілюзіоніст підходив до глядачки з проханням дмухнути на мертве тільце – і ластівка негайно воскресала. Насправді, Пінетті непогано знав орнітологію: якщо легенько перетиснути сонну артерію птиці, вона засне і невдовзі пробудиться.

Багато сучасників Гаррі Гудіні захоплювалися його трюком із зникненням слона. Секрет фокусу – простий. Тварину поміщали навпроти завіси з чорного оксамиту. Потім накривали його білосніжною тканиною, під якою ховалося ще одне покривало, повністю відповідне тону завіси. Коли зовнішнє покривало скидали, прикритий чорною тканиною слон здавався глядачам невидимим.

У сейфі однієї нотаріальної контори Нью-Йорка зберігався товстий запечатаний конверт, який належало розкрити 6 квітня 1974 року, в день 100-річчя з дня народження Гаррі Гудіні. У цьому пакеті нібито були всі таємниці і секрети ілюзіоніста. У призначений день сейф був відкритий – але він виявився порожнім. Великий обманщик і на цей раз обдурив всіх.

Досі не розгаданий трюк в історії фокусів належить ілюзіоністові Робер-Удену. Вийшовши на сцену, він наповнював горщик землею, висаджував в нього зернятко і неодноразово поливав під час вистави. З горщика спочатку з’являвся паросток, потім – кущик, тоді на цьому кущі виростали справжні апельсини, які Робер-Уден давав спробувати глядачам. Коли він зривав з гілки останній фрукт і розрізав його, з апельсина вилітали два штучних метелики.

Чарівне заклинання «Сім-Сала-Бім» вперше став вимовляти датський ілюзіоніст Данте. Насправді ж ці три безглуздих слова, схожі на східне заклинання, взяті з датського дитячого вірша.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар