19 березня 2022 р.

Ну, що читаємо всі разом! 20 березня - Регіональна акція "Березень. Читають всі":

Ідея проведення Обласного дня читання – 20 березня – народилась у працівників Львівської обласної бібліотеки для дітей і ця акція вже стала доброю традицією на Львівщині. У цей день в усіх бібліотеках-учасницях дітям читають вголос одну і ту ж книгу. Читцями можуть бути не тільки бібліотекарі. 

Радимо запросити до участі в акції відомих людей, керівників міст і сіл, письменників, артистів, представників різних професій. Це продемонструє дітям, що «читають всі», що читання допомогає людині стати відомою та успішною.

Цьогоріч для голосного читання організаторами обрані книги Оксани Лущевської.

2022 рік – ювілейний для неї. Пані Оксана відома українська дитяча письменниця, поетеса, перекладачка, літературознавиця, дослідниця дитячої літератури. Є членкинею Українського ПЕН.

Коротка біографія:

Народилась у місті Тальне Черкаської області. У 2004 році закінчила філологічний факультет Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, за фахом — педагог.

З 2010 по 2012 рік навчалась у магістратурі Пенсильванського державного університету (США). Вивчала літературу та компаративістику, дитячу літературу. 2016 року здобула ступінь доктора наук в Університеті Джорджії, спеціалізація — «Мова і грамотність» (Language and Literacy). Три роки працювала оглядачкою перекладних книжок для американської секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY). Дописувала про українську дитячу літературу до IBBY European Newsletter. Є ініціаторкою проєкту «Крок уперед: Глобалізуємось разом із українсько-англійськими книжками-картинками», що фокусується на виданні таких книг у видавництві «Братське». Співзасновниця блогу про сучасну дитячу літературу «Казкарка» та «Рейтингу критика».

Лауреатка та переможниця літературних конкурсів «Золотий лелека» (2008), «Смолоскип» (2009), «Гранослов» (2007), «Напишіть про мене книжку» (2016, 2018).

З 2014 року активно консультує видавництва стосовно книг для перекладу. Як консультантка й авторка бере участь у розробці багатьох літературних проєктів, наприклад, «Це зробила вона».

Нині живе в м. Шарлотт, Північна Кароліна (США).

Пропонуємо в цей день провести голосні читання книг Оксани Лущевської (авторка 35 книжок для дітей і підлітків), закликаємо дитячі бібліотеки Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей долучитися до акції «Березень. Читають всі!» і провести 20 березня День читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар