2 лютого 2022 р.

"Читач - читачу"

Презентуємо оновлену серію інформаційно-методичних закладок по українській сучасній дитячій літературі! 

На відкриття обрали ім`я молодої авторки, видання якої увійшли до списку Українського інституту книги у 2021 році.

Бова Іра - дитяча письменниця (справжнє ім’я – Ірина Гаркуша). За фахом – викладачка новогрецької мови й літератури. Народилася у місті Курахове Донецької області  8 березня 1989 року, мешкає в Києві. Разом із чоловіком виховують двох хлопчиків.

Пише з дитинства, першого вірша вигадала в чотири роки, свідомо почала творити у вісім років. Першу казку – «Допитливий котик» – записала 2019 року у форматі аудіо.
У 2020 році побачила світ книжка «Хаппі та її суперсила», а наступного року – книжка про засинання «Диводрім і Піжамна пані». І хоч за тематикою видання різняться, проте завоювали серця малих читайликів.
Казка «Хаппі та її суперсила» – перша та наразі єдина книга в Україні на тему секстингу.
Письменниця любить подорожувати, «колекціонувати» знайомства, дивитися мультфільми студії «Дисней» та співати з них пісні, дізнаватися про нові та цікаві речі разом із дитиною, грати сім’єю в настільні ігри та вигадувати нові ідеї.

В розмові з БараБукою Іра Бова якось поділилась: «Усі історії пишу насамперед для своїх дітей, адже вірю, що за допомогою казкових сюжетів можна виховати щасливу людину, здатну змінювати світ на краще. Роблю майбутніх дорослих життєрадісними та свідомими за допомогою своїх казок та віршів. Вважаю, що тільки щасливий письменник може створити справді добру та захопливу казкову історію, що здатна вплинути на читача й надати йому важливих порад і підказок».

Як говорити з дітьми про безпеку в мережі?

Письменниця створила для цієї делікатної теми безпечний світ — казкову історію черепашки Хаппі, з якої діти дізнаються надзвичайно важливі речі. Чи можна довіряти незнайомцям? Чи треба розповідати батькам, якщо хтось змушує робити те, чого не хочеш, або вимагає інтимні фото?..

Бова, Іра. Хаппі та її суперсила / І. Бова;  іл. О. Барді.— Харків: Талант: Юнісофт, 2020.—39 с. : іл.—(Серія «Завтра в школу»).

Маленька черепашка Хаппі - звичайна школярка, і живе звичайним життям. Та ось одного разу у її зообуці з'являється новий друг. І хоча він здається дещо дивним, він розуміє черепашку краще усіх на світі. Тритон наполягає щоб їх спілкування залишилося таємницею, на що Хаппі погоджується. Через якийсь час співрозмовник стає найближчою людиною у житті черепашки. А потім він прохає зробити щось дивне. Коли Хаппі коливається, він починає погрожувати їхньою дружбою. З цього моменту настає найцікавіше - у черепашки з'являється шанс побачити два варіанти майбутнього розвитку подій. Вона бачить, що згода з вимогами "друга" призводить до катастрофічних наслідків. А відмова приносить повагу реальних друзів, вчителів та батьків. Тоді Хаппі обирає те, що їй більше сподобалось.

Ця історія показує що може трапитися завдяки розмовам з незнайомцями в інтернеті, та вчить казати "ні". Діти обов'язково мають знати, що відмовлятися від нав'язливих умов можна, та навіть потрібно.
Разом із проєктом stopsexтинг на основі цієї казки розроблено урок для учнів 1–2 класів, який у 2021 році під час тижня безпечного інтернету провели понад 4700 вчителів для 140 000 дітей.
Книга стане добрим стартом для розмов про ситуації, що можуть трапитися в інтернеті.

Бова Іра. Диводрім і Піжамна Пані / І. Бова; іл. Д. Воронова, Н. Родіонової. - Чернівці : Чорні Вівці, 2021. - 32 с. : іл.

У низенькій просторій хатині під вербою живе собі дід Іван. Кожного літа до нього в гості приїжджає онука Яся ― маленьке дівчисько з великими блакитно-зеленими очима. І ось її батьки поїхали у справах, а дівчинка не хоче лягати спати, бо дуже за ними сумує. Щоб онука заснула, дідусь пригадує легенду зі свого дитинства про чарівника Диводріма, який уміє літати, бути невидимим і навіть здійснювати потаємні бажання. Але познайомитися з ним можна тільки уві сні. Яке бажання загадає Яся? Куди помандрують вони з Диводрімом? І як дізнатися, чи все це насправді?

Отож радимо і читаємо разом!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар