4 листопада 2021 р.

Книги, на яких дорослішають…

Кожен підліток, чия душа буремна та неспокійна, має знати – обов’язково був або є письменник, котрий зрозумів його заплутані почуття, і виклав їх на папері... У черговому випуску методичної закладки серії «Книжковий промокод» пропонуємо книгу й ім`я автора, яке відоме серед молодих людей у всьому світі. 

Гарі Джеймс Полсен (17 травня 1939 - 13 жовтня 2021) - сучасний американський письменник, найпопулярніший за віковими історіями про пустелю. Він є автором понад 200 книг і написав понад 200 журнальних статей і новел, а також декілька п’єс.
Прожив цікаве і одночас складне життя, що знайшло своє відображення у його творах. З дитинства хлопчина не мав справжнього сімейного затишку. Через чвари батьків навіть втікав з дому. У навчанні теж були відчутні проблеми: не міг навчатися більше п’яти місяців в одній школі. У пошуках себе багато довелось спробувати  професій.
Вперше почав писати, коли працював редактором. У 1967 році побачила світ його книга «Деякі птахи не літають». Протягом наступних семи місяців написав наступну - «Mр. Такет». Полсен писав послідовно годинами й годинами, тому залишив чудову колекцію книг. 
Він також був книголюбом з дитинства. Любов до читання у нього з’явилася в юному віці. Отримавши першу книжку з бібліотеки, він пішов у підвал свого будинку й читав її без зупинки. Саме захопливому процесу читання у нього присвячено ряд вагомих висновків - цитат
  • Я завдячую книгам усім, чим я є, і всім, чим коли-небудь стану; 
  • Я читав, щоб знайти надію; 
  • Читання не пасивне — я входжу в історію разом із героями, дихаю їх повітрям, відчуваю їх розчарування, кричу їм, щоб вони зупинилися, коли вони збираються зробити якусь дурницю, плачу з ними, сміюся з ними; 
  • Читання для мене – це проведення часу з другом. Книга – друг...  
Цікаво, що багато з того, що відомо про життя Полсена-письменника, розкрито в прологах та епілогах його власних книг. Велика частина творів автора присвячена саме природі та висвітлює її важливість. А ще він часто використовує теми "повноліття" у своїх романах, де персонаж опановує мистецтво виживання ізольовано як обряд переходу до мужності та зрілості.
Три романи Полсена: «Сокира», «Зимова кімната» та «Собача пісня», - отримали почесну книжкову медаль Джона Ньюбері. Як автор він також виграв Премію Маргарет Едвардс від Американської бібліотечної асоціації у 1997 році за довічний внесок у письменницьку діяльність для підлітків.
У 2020 році у видавництві «Віват» побачила світ книга Гарі Полсена «Сокира» в українському перекладі. Вона увійшла до списку 100 улюблених книжок у США. Це історія підлітка, яка підкорила світ.
Полсен, Гарі. Сокира / Гарі Полсен; пер. з англ. Л. Семиволос. – Харків : Віват, 2020. – 208 с. – (Серія «Художня література»).
Браяну 13 років, його батьки розлучені і суд розділив його між ними "по справедливості"- під час навчання він живе з мамою, під час канікул - з батьком. Якраз настала пора літніх канікул і хлопчик вирушає до батька на приватному літаку. Але під час польоту, у пілота трапляється серцевий напад. На щастя Браян зрозумів як кермувати літаком і зумів посадити його на озеро. Він врятувався, проте все що в нього залишилося до прибуття рятувальників - це маленька сокира, подарунок матері, і одяг, що на ньому. Вижити після падіння - це лише пів біди, але адаптуватися у канадійській тайзі - складне завдання навіть для досвідченого.
Спочатку хлопчик оговтується від стресу, але не зважаючи на це його живіт подає сигнал голоду. Вода з озера не допомагає і він починає пригадувати тв-передачі та шкільні уроки з виживання.
З кожною сторінкою роману напруга зростає, переживання за головного героя посилюється.  «Йому потрібно було багато терпіння – щоб чекати, думати, робити все правильно. Стільки всього в житті залежало від уміння терпіти й мислити», - дорослі висновки з роздумів хлопчика. Побудувати менш-більш надійне і безпечне житло, добути вогонь, знайти спосіб харчуватися різноманітніше – справжні виклики. Браян не здався. Його історія - це приклад людської сили, характеру і волі до життя.
Книга – мотиваційна, цікава, повчальна і досить оптимістична. 

Запрошуємо до захопливого читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар