7 квітня 2021 р.

Ласкаво просимо до країни, де чиняться справжні дива!

   І знову в дорогу! 
Сьогодні методичною закладкою серії «Літературна географія» перетнемо океан і зазирнемо до потужної країни…
Офіційна назва — Сполучені Штати Америки вперше з’явилася у декларації про незалежність 4 липня 1776 року. Це федеративна конституційна республіка, в якій владні повноваження розподіляються між федеральним урядом і урядами 50 штатів. Кожен із 50 штатів має свою конституцію, систему органів влади та управління. Виконавча, законодавча і судова влада представлені відповідно Президентом, Конгресом і Верховним Судом.
Держава є засновником ООН і має постійне місце в Раді Безпеки ООН, є засновником Північноатлантичного альянсу. США володіють могутніми збройними силами, мають у своєму розпорядженні найбільший за сукупною потужністю ядерний потенціал на Землі і вважаються єдиною наддержавою у світі.
Це одна з небагатьох країн, де особливе відношення до прапора, який присутній майже скрізь. Він неодноразово змінювався: оскільки з появою нового штату, на стязі з’являлась нова зірка. Символічними також є кольори: червоний — героїзм та звитяжність, синій — сумлінність, справедливість та об'єктивність, а білий колір символізує чистоту та непорочність.
І хоч держава заснована емігрантами, але американці надзвичайно патріотичні у своєму вихованні.  До речі, в США на юридичному рівні немає офіційної державної мови.
В сучасній Америці народ дуже любить книги, вони скуповують їх і прочитують у величезних кількостях. Однак разом з тим більшість громадян постійно робить помилки в написанні слів. Багато людей має вузький словниковий запас, але це як і поганий правопис нікого не бентежить.
Пропонуємо мандрівку на північний схід країни, де розташований “Штат Зелених гір”- Вермонт. Він є другим за найменшим  кількісним показником населення та шостим за найменшою площею з 50-ти штатів США.  Тут мешкає Кетрін Патерсон –  одна з найвідоміших у Європі американська дитяча письменниця, творчість якої здобула  міжнародне визнання.

Народилася 1932 року в Кіньяні (китайська провінція Цзянсу) в родині місіонера Американської пресвітеріанської церкви. Батько працював директором школи для хлопчиків і сприяв укріпленню церковних громад серед місцевого населення. З початком китайсько-японської війни у 1937 році родина змушена була шукати притулку в США, а пізніше в Шанхаї. На час, коли Кетрін виповнилося 18 років, родина змінила місце проживання 15 разів.
Середню школу дівчина закінчила в штаті Вірджинія (США) і вступила до Королівського коледжу в Бристолі. Потім продовжила освіту в Пресвітеріанській школі християнської освіти в Річмонді, займалася підготовкою жінок до викладацької і місіонерської роботи. Певний час працювала місіонеркою на острові Сікоку (Японія), де вивчила японську мову. Згодом, через чотири роки, повертається в США.
В 1962 році отримує ступінь магістра релігійної освіти в Нью-йоркській об'єднаній богословській семінарії. Одружується з пастором Джоном Патерсоном із Буфало. Має двох власних і двох прийомних дітей.
Письменницею ніколи не мріяла бути. У  творчій діяльності її завжди підтримував чоловік. Сьогодні вона авторка 35 книжок для дітей і підлітків. Лауреатка Меморіальної премії Астрід Ліндгрен, володарка Міжнародної премії та Золотої медалі імені Г. Х. Андерсена, двічі здобувала літературну медаль Джона Ньюбері.
Письменниця активно пропагує важливість читання, здобула звання «Жива Легенда» від Бібліотеки Конгресу і є Національним послом юнацької літератури. Її твори перекладено понад 20 мовами. Українською відомі книги: «Неперевершена Ґіллі Гопкінз» і «Міст у Терабітію».
Фентезійний роман Кетрін Патерсон
«Міст у Терабітію» (1977) увійшов до переліку найвизначніших творів дитячої літератури за версією Американської літературної асоціації, до списку «Відомі дитячі книжки» за версією ALA та здобув нідерландську премію «Срібний олівець». Це найкраща книжка року за версією School Library Journal. За неї авторка нагороджена Премією Льюїса Керролла.
Як і більшість своїх книжок, «Міст у Терабітію» Патерсон писала на основі біографічного досвіду, на жаль, трагічного.       
Головний герой, 10-річний Джессі Еронс, живе доволі звичним життям: небагата родина, заклопотані батьки, брак друзів, нудна школа, остогидлі домашні обов’язки… Та одного дня у цей сірий, одноманітний і, здавалося б, безнадійний буденний світ вдирається Леслі Берк – дівчинка з міської богемної родини. У провінційній школі вона схожа на яскраву пташку серед сірих горобчиків. Діти стають друзями і вигадують для себе казкове королівство Терабітію — країну втілення заповітних мрій; країну, де чиняться справжні дива.      
Книжка вважається класикою дитячої літератури християнського спрямування, однак її можуть читати люди різного віку та світогляду. Завдяки Українському інституту книги тепер вона у фондах кращих бібліотек!
А ще цю історію екранізовано... 

Бажаємо приємної подорожі!

Немає коментарів:

Дописати коментар