22 березня 2021 р.

На одній хвилі з читачами (звітні замальовки)

Сучасний світ стрімко змінюється. Цифрова епоха дає нам колосальні можливості, і їх необхідно використовувати для покращення і вдосконалення усього, що нас оточує. В тому числі й для оновлення бібліотек. Бібліотека – місце, де кожен користувач знаходить для себе щось цікаве, де генеруються нові ідеї, де вирує життя, а в дискусіях народжується істина, а сучасна дитяча бібліотека — це місце для поєднання спільного дозвілля батьків та дітей, а також простір, де діти можуть почуватися вільно, по-домашньому, та проводити час в комфортних умовах за переглядом книжок та журналів, а також займатися тим, що їм найбільше подобається.

2020-й рік вніс корективи в роботу бібліотек для дітей. Ситуація, яка склалася внаслідок епідемії коронавірусу, змінила їх звичне життя.

Вивчивши досвід зарубіжних колег та рекомендації Української бібліотечної асоціації, колективи бібліотек для дітей Львівщини зосередилися на розвитку онлайнових сервісів. Насамперед, бібліотеки долучилися до інформування читачів про пандемію, розмістивши на своїх блогах, сайтах та сторінках у соцмережах  рекомендації щодо захисту від коронавірусу, телефони гарячих ліній для консультацій тощо.

Поступово робота бібліотек на теренах віртуального простору налагодилася. За короткий час бібліотекарям довелося змінити свої професійні функції, розширити канали комунікації з користувачами, самостійно опанувати онлайн-програми та допомагати користувачам, зокрема й педагогам, щодо налаштування дистанційного спілкування. Бібліотекарі активно займалися самоосвітою, регулярно вивчали і переглядали професійні сайти, соціальні мережі, інтернет-сторінки Національної бібліотеки України для дітей, інших активних бібліотек. Варто зазначити, що всі працівники бібліотек скористалися карантином, як додатковою можливістю для самоосвіти. Значна частина бібліотекарів успішно оволоділи цифровими навичками за сучасним форматом на онлайн-платформах.

Методична служба Львівської обласної бібліотеки для дітей з перших днів налагодила роботу віртуальної студії «Методист – онлайн» на платформі Zoom, на заняттях якої навчала бібліотекарів працювати у віддаленому режимі, опановувати онлайн-сервіси, оперативно відповідала на питання бібліотекарів. Коронавірус став для бібліотек Львівщини викликом, який водночас мобілізував їх і дозволив відкрити нові можливості. 

Руйнування стереотипів (бібліотеки без стін)

Карантин… Ми звикли, що наші бібліотеки наповнені читачами, веселим гамором та сміхом сотен читачів дітей та їхніх батьків, що в наших бібліотеках завжди багато читають, малюють, співають, декламують, розважаються, танцюють, майструють, відпочивають. І раптом – тиша, порожнеча …

Але працівники дитячих бібліотек області не розгубились і, коли з’явилося більше вільного часу, поринули у внутрішню роботу: проводили санітарну обробку фондів, інвентаризації, працювали над списанням фізично зношеної літератури, оновлювали каталоги, картотеки і, звісно, наполегливо шукали шляхи взаємодії з читачами в нових умовах. Шукали – і знаходили!  

І знову Сокальська районна бібліотека для дітей була однією з перших. На початку карантину зародився їх перший віртуальний проєкт «Не нудьгуй - релаксуй». Використовуючи різноманітні інтернет ресурси та платформи. бібліотекарі почали створювати для своїх читачів дітей та їхніх батьків цікаві активності, надавали пізнавальну інформацію. Щодня в рамках цього проєкту презентували своїм користувачам різні соціокультурні заходи, поділені за певними рубриками, корисні лайфаки для навчання та саморозвитку: бібліодесерт «Правила життя успішних», літературний сніданок «Незвичайні професії», технотайм «На старт! Увага! Марш! або екстремально роверознавство»; використовуючи сучасні онлайн-ресурси створювали віртуальні мандрівки неймовірними місцями України та світу;  пропонували користувачам посмакувати бібліодесертами з журнальних сторінок «Що таке імунітет?», «Хочу банан», «Мандрівка в Шоколадію», «Види спецій», «Ложка та вилка»; для любителів рукоділля презентували рубрику екомайстер-клас від бібліотекаря, яка дала поштовх до створення нового проєкту- «Бібліотечний апсайклінг».

Бібліотечний апсайклінг «Море ідей зі старих речей або книжкові герої оживають» був розроблений для всіх поціновувачів рукоділля. Але особливістю майстер-класів стало те, що зі звичних непотрібних речей бібліотекарі разом з глядачами створювали справжніх книжкових героїв, з якими так цікаво читати і, таким чином, популяризували не тільки рукоділля і читання, а ще й екосвідомість. А ще були кулінарні посиденьки, живі читання «Чарівний світ для наймолодших» та багато інших, цікавих та пізнавальних заходів.

Працівники Перемишлянської районної бібліотеки для дітей на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook вели рубрику: «Зірки книжкового Всесвіту», де розкривали найрізноманітніші теми: «Цікавинки бібліотечної скриньки»;  «Історія однієї книги»; «Літературне сузір’я Перемишлянського краю»;  «Традиції» та ін.

У Золочівській районній бібліотеці для дітей до Всесвітнього дня черепахи організовано віртуальну виставку-знайомство «Дивовижні створіння природи – черепахи», проведено пізнавальну відеорозвідку «Такі загадкові черепахи». Але на цьому відеорозвідки золочівських бібліотекарів не закінчились. Їх було багато, та й теми - найрізноманітніші.

Протягом року в золочівський бібліотеці стартував ще один бібліотечний проєкт  з промоції  читання – бібліокафе «Книгогурманіка». В «меню» читачам пропонувалась цікава інформація про новинки дитячої літератури, авторів, бестселери.

У Стрийській районній бібліотеці для дітей з початком карантину всі онлайн заходи проходили під хештегом #читаювдома та #сумуюзабібліотекою.  Всі події бібліотеки, літературне життя, знаменні і пам’ятні дати – все відбувалось онлайн.

І лише прихід теплого літечка закликав дітвору на книжкові майданчики, бібліотечні дворики, на свіже повітря, де бібліотекарі традиційно проводять заходи літніх бібліотечних програм «Літо з книгою». Так в бібліотеці с. Нижня Стинава дітям полюбились «Читання на балконі», в с. Добрівляни - літературні розваги «Поринь у книжкове літо», в с.Горішнє відкрили майданчик дитячої творчості «Світ твоїх захоплень», творчі майстерні «Читачів єднає творчість» працювади в с. Лотатники, творчі лабораторії «Творимо своїми руками» діяли в с. Кавсько, а ще були літні розваги «Літо – золота пора» (с. Нежухів), бібліотечний простір «Літо сонцем зігріто» (Стрийська районна дитяча бібліотека) та ін.



Свою літню діяльність Трускавецька бібліотека для дітей проводила на дитячих майданчиках міста. Усі бажаючі мали змогу ознайомитись з новими надходженнями, поділитись враженнями про улюблені книги та просто почитати сучасну дитячу літературу на свіжому повітрі.

Проєкт «Канікули з бібліотекою» діє у Бродівській районній бібліотеці для дітей вже не один рік і залучає все нових і нових маленьких користувачів. Але літо 2020 стало особливим: у межах проєкту відбулося перше засідання Code Club на офіційній локації. Користувачі познайомились з програмами, які дозволили діткам отримати навики роботи з ПК, програмою Scratch

Бібліотека і громада: працюємо разом

Кардинальні зміни відбулися в Яворівській районній бібліотеці для дітей після поточного ремонту.  Тут відбулося відкриття дитячої Kids biblio zone "Читають усі — це круто!".  Художнє оздобення зони безпечними для здоров’я дітей фарбами зробили троє учениць Яворівської школи мистецтв ім. М. Вербицького. 

Знаковою подією для гірського Турківського району стало відкриття оновленого абонементу в Турківській районній бібліотеці для дітей. 

Тішить, що в Пустомитівській громаді є доброчинці, які дбають про користувачів дитячої бібліотеки міста. Яскраві крісла мішки - такий чудовий подарунок для комфорту і затишку отримали користувачі бібліотеки. Такі дарунки - свідчення небайдужого ставлення мешканців громади до розвитку міста та його юних громадян. 

Бібліотеки — не книгозбірні, а місця для думання, обміну досвідом та генерування цікавих ідей. Саме таку філософію роботи міських бібліотек прописано у програмі «Львів 2020». На вулиці Богдана Хмельницького, 175 працює бібліохаб  «Під Високим Замком» (бібліотека-філія №27 ЦБС для дітей м.Львова), історичну будівлю якого відреставрували, а його простір — повністю оновили. Як наслідок, львів’яни отримали сучасний, модерний культурний простір, куди юні мешканці мікрорайону приходять для комунікації з книгами та однолітками. 

 «Доброчинність для бібліотеки!» - девіз Степана Косюри, приватного підприємця, депутата міської ради Нового Розділу. Він постійно допомагає дитячій бібліотеці. От нещодавно зробив та подарував бібліотеці стелажі.


 А місцева влада профінансувала придбання нових, яскравих стільців.


         Проєктна діяльність є пріоритетом для працівників Сокальської районної бібліотеки для дітей. Ще наприкінці 2019 року вони взяли участь в школі проєктного менеджменту «БУРlab: лабораторія відповідальності», де захистили свій проєкт і отримали фінансування від Львівської освітньої фундації Фонд Джинджер для облаштування «Простору ДІЙ». Це інтелектуально-розважальний простір для дітей та підлітків, місце для відпочинку, креативного розвитку, самовдосконалення, це місце зустрічі друзів. Паралельно дружня команда бібліотекарів розробляла логотип простору, власними силами ремонтувала інші приміщення бібліотеки, створювала та наповнювала контентом сторінку «Простір ДІЙ» у соціальній мережі Facebook



«Файно дій», - так назвали свій простір в бібліотеці-філїї села Карів Сокальської РЦБС. Бібліотека дуже активна в своїй громаді, бере участь у заходах, які проводяться в селі. І саме бібліотека виступає ініціатором і організатором їх проведення. В межах проєкту «АКТИВУЙСЯ» при бібліотеці створено простір «Файно дій» -  середовище спілкування, соціальних ініціатив, особистого розвитку, навчання, творчості та активного дозвілля для дітей та молоді. Тут можна переглянути мотивуючі науково-пізнавальні фільми та просто відпочити. Простір оснащений відео-проектором, екраном для демонстрації фільмів, колонкою з мікрофонами, а також матеріалами для проведення спільних майстер класів.

       Визначною подією у звітному році для Новороздільської бібліотеки для дітей став ювілейний проєкт «Лише 50! Далі буде…». Підсумок півстолітньої діяльності бібліотеки працівники показали у відеопрезентації «Бібліотека, про яку знають всі» та у фотоальбомі «Наш книжковий дім».

Бродівська районна бібліотека провела онлайн «Марафон читання».  Кожен відділ бібліотеки презентував користувачам цікаві книги різноманітної тематики. «Театр однієї книги» презентував книги про пригоди юних літературних героїв, а також твори про кохання. 

Золочівська районна бібліотека для дітей приділила увагу рекламі і протягом усього року бібліотечні вікна вражали своїм оформленням.


Неможливо в невеликому дописі перелічити десятки, сотні цікавих, інноваційних бібліотечних акцій, дій та проєктів, які реалізували дитячі бібліотеки Львівщини в цей непростий час. І ще раз довели, що вони на одній хвилі з читачами, що вони потрібні громадам, суспільству, адже саме в них читають, розвиваються і ростуть громадяни майбутнього.

 

Підготувала: Л. Сташко

Зав. науково-методичним відділом

КЗ ЛОР «Львівська обласна бібліотека для дітей»

 

Немає коментарів:

Дописати коментар