15 березня 2021 р.

Цінний не фінал, а подорож…

Це про книги цього автора!!!

Володимир Арєнєв один із найпопулярніших українських письменників-фантастів. Кожна його нова книжка стає культурною подією. Новинки читають, рецензують і обговорюють. У 2019 році його підлітковий роман «Сапієнси», який вийшов у видавництві «Ранок», отримав міжнародне визнання і потрапив до світового каталогу дитячої та підліткової літератури «Білі Круки». Як наслідок, книга внесена до списку «Програми поповнення фондів публічних бібліотек» у 2020 від Українського інституту книги. Про неї у черговому випуску методичної закладки серії «Книжковий промокод». 

Арєнєв, Володимир. Сапієнси / В. Арєнєв ; худож.  Л. Квітка. – Харків : Ранок, 2020. – 224с.: іл.

Історія про звичайних київських школярів. Так само, як їхні однолітки, вони люблять не тільки бешкетувати, а й дізнаватися нове (особливо заборонене), люблять батьків, і, звичайно, не завжди їх слухаються,  вчаться поступово брати на себе відповідальність за власні рішення й вчинки. Щоправда, життя в них дещо складніше, бо у майбутнього є свої проблеми, а не тільки приємні моменти.

Перед читачем постає Київ 2178 року, де діти літають до школи на реактивних наплічниках і можуть записатися до Школи зореплавства. Мишко Неборак, закоханий у біологічне проєктування школяр, знайомиться з відлюдькуватим новачком Сашком Ненароком. Хлопчина – суцільна загадка: в нього дідусь-некромант і залізне серце. Зустріч школярів запускає ланцюжок подій, які закидають хлопців у вир детективного розслідування. Науковий запал персонажів здатен кого-завгодно надихнути на дослідження незвіданого, продиратися крізь нетрі таємниць. 
Цікаво змальовано бібліотеку майбутнього, яка є обов`язковою на навчальному космічному кораблі «Стріляний горобець». Тут і пошукова система у вигляді кубла змій, і стелажі з фоліантами, і дивні написи, звуки, запахи… І відвідати її можна віртуально! Загалом зореліт приховує ще багато таємниць, бо ж належав колись іншопланетянам, які прагнули захопити планету Земля. Проте чи справді це загадки, чи це частина тестування, що проводять викладачі? Хлопці з друзями мають намір це з’ясувати. До того ж їм теж є що приховувати.
У романі знайшлося місце не тільки захопливим пригодам та видовищному космосу, а й філософським міркуванням про людину та її місце у світі. Протягом усієї історії герої – і юні читачі разом з ними – намагаються розібратися з поняттям людяності: «… це те, чого ми мали би прагнути. Те, що дозволяє якось примирити розум з нашою тваринною частиною». Здавалося б, просте і абсолютно зрозуміле слово, однак кожна нова пригода перевертає попередні міркування догори дриґом. Чужинець, якого друзі намагаються здолати, загострює усі ці питання, обертаючись із конкретного ворога на абстрактну метафору. 

«Сапієнси» – дуже хороша й глибока книжка. Підлітки, які візьмуть її до рук, окрім захопливого космічного детективу, отримають ще й міні-енциклопедію з переліком знакових для сучасної фантастики фільмів та книжок. Саме це родзинка історій автора, яка є цікавим матеріалом для роботи колег-бібліотекарів. Пропонуємо тему «Знайди відоме у майбутньому» для творчих пошуків у вікторинах і презентаціях за романом, бо ж будь-яка подорож стартує нині...

 
Цікаві факти про видання від автора:

 · Коротке оповідання для журналу переросло в книжку, яка найдовше писалась
· Ілюстрації до видання виконала Ліна Квітка - дружина письменника
· Етапи роботи над історією стали можливими завдяки стипендії Gaude Polonia від Національного центру культури у Варшаві 

Запрошуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар