2 лютого 2021 р.

Що читають young adult?

 

В об`єктив «Книжкового промокоду» - нашого промоційного кейсу заходів, присвяченого книгам, отриманим від Українського інституту книги (УІК), потрапили видання багатьох сучасних популярних  письменників України і світу. Серія одноіменних методичних закладок, яку пропонуємо вашій увазі, буде анонсувати новинки з «Програми поповнення фондів публічних бібліотек» від УІК, які надійшли до обраних дитячих книгозбірень Львівщини.
Жанрова література для старших підлітків (young adult) в Україні тільки зароджується. Відповідно, автори досі шукають мову, якою можна говорити з підлітками про їхні проблеми.

Викладачка і поетеса Олена Рижко є одним із яскравих дебютів, яким другий рік поспіль тішить читачів видавничий центр «Академія». До слова, підліткова серія «Академії» на сьогодні є найбільшою серією вітчизняних книжок для підлітків, і це ще не межа! Рижко відразу показує, що здатна працювати продуктивно, адже за неповний 2018 рік у серії вийшло аж три її книжки: «Дівчина з міста», «Знає тільки Мару» і «Король Даркнету». Кожна з книжок має свою особливу родзинку. Це цікаве й динамічне читання, в центрі якого – людські стосунки в наш час.

Авторка, яка не перестає дивувати вмінням відшукувати нові мотиви, сюжетні ходи, інтригувати героями і при цьому демонструвати ідеальне відчуття мови. Вона  завжди щира і відверта зі своїм читачем.  
Квести, випробування, інтриги, пригоди – це тільки один рівень твору, сюжетно-композиційний. А є ще глибокий і водночас такий потрібний у тексті для підлітків психологізм героїв, їхніх вчинків, моделі поведінки і взаємостосунків. Є наскрізний ціннісний пласт, який допомагає кожному читачеві  визначити для себе, що є добре, а що погано, що варто робити, а від чого завжди потрібно відмовитися. Авторка ніколи нікого не повчає, ніколи не пропонує єдино правильного сценарію поведінки, але всі її повісті – це надзвичайно потужний емоційний досвід для читачів, життєвий приклад, який завдяки асоціативним зв’язкам та емпатії стає епіцентром роздумів, самопізнання і розуміння буття.
У 2020 році побачила світ нова книга письменниці…

Рижко, Олена. Ужалений зрадою: повість / О. Рижко. -  Київ : ВЦ «Академія», 2020. - 144 с.

Це історія про хлопця з непростим характером і минулим, якому доведеться навчитись пробачати й заново довіряти людям і собі, відновити репутацію і самоповагу, повернути місце під сонцем і, можливо, знайти любов. Як завжди, тут також є технології, адже головний герой – кодер. А ще – роздуми про смерть і про те, як із нею справлятися.
Ден – юнак-старшокласник, який ні з ким не спішить ділитися своїми думками. Це він «ужалений зрадою». Метафора дуже влучна. От тільки читачам потрібно ще з’ясувати в чому ж полягала та зрада, чи дійсно варто так побиватися? Кому треба співчувати, кого засуджувати? З кожним новим абзацом відкриваються нові подробиці і життя хлопця, і тих подій, які змінили його і перевели зі статусу лідера у лузери. У кожному епізоді читач, здається, бачить не тільки Дена, а відразу приміряє його роль на себе: А що б я зробив, коли б мене зрадила дівчина? Як би я вчинив, коли б зрадив найкращий друг? Але й інші питання не менш важливі: Чи можуть батьки побачити все очима дитини і зрозуміти не з висоти свого досвіду? Чи варто пробачати зрадників? Чи треба закриватися від усіх? Ситуація настільки типова, що тут без асоціацій та ідентифікацій просто не обійтися. От це і є один із текстових інструментів утримування читацької уваги.
Цікавий текст, життєва ситуація викличе багато роздумів, а отже є матеріалом для бібліотечних посиденьок, обговорень потаємного, психологічних роздумівАдже Ден не єдиний герой повісті, є ще його друзі, однокласники, суперники.  
Олена Рижко - майстриня у вмінні презентувати галерею характерів юних, виписувати кожного, розкриваючи емоції та почуття, радості й болі, щасливі миті й трагедії, успіхи й невдачі, добрі вчинки і погані, акцентувати на улюблених справах і показувати їх «в дії».
У творчому процесі над текстом було багато цікавих фактів

  • Рукопис цієї книжки мав зовсім іншу назву: «Впусти мене»
  • Історія заснована на реальних подіях
  • Бета-рідерами письменниці під час роботи над цією книжкою були підлітки з інстаграму, яких вона не знала особисто

Запрошуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар