25 січня 2021 р.

Здійсни кулінарну мандрівку!

Сьогодні серія методичних закладок «Час на книги…» презентує книги для дітей з неймовірно фантастичним сюжетом! 

Заслужений журналіст України, Петро Мельник давно відчував потребу працювати в літературному жанрі, були й попередні проби пера. Проте, сама ідея дитячої книги виникла випадково. Якось на кухні погляд впав на товстезний зошит дружини із рецептами, який лежав на холодильнику, і на магнітики на його стінках на згадку про різні подорожі. Осяяла думка, що падіння цього зошиту може стати смішним і курйозним випадком – хто ж його тоді збере до купи?! 
Так народилася цікава серія «Кулінарна казка». Це книги для дітей про дівчинку Соню та кішку Асю, які у вирі пригод знайомляться з реальним побутом різних народів, кулінарією, національними героями та історичними подіями та особами. 
У 2019 році побачила світ третя книга серії «Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ» Петра Мельника, яка ввійшла до списку «Обласної програми поповнення бібліотечних фондів 2020 року» на Львівщині. 

Мельник, Петро. Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ / П. Мельник ; худож. Ф. Лагно. – Кропивницький : ТОВ «Імекс-ЛТД», 2019. – 100 с.—(серія «Кулінарна казка»). 

У ній читачі фантастичним чином помандрують до Вольностей Війська Запорозького. Казка як і попередні історії, показує, як непросто знайти спільну мову й подружитися з людьми з іншої епохи. Цікаво, що допомогти в цьому може не тільки знання мови, звичаїв, традицій різних народів, їхньої історії чи якісь там дипломатичні навички, а й... кулінарія. 

Справді — що вони там їли і хто їм їсти варив? Адже жінок на Січ не брали принципово. І в кого цього разу перевтілиться дівчинка Соня?
Тож і ця історія автора надзвичайно пізнавальна. Тут тобі й про нашу історію, і про кулінарні рецепти від курінного кашовара Гречки. Щодо страв козацьких, то їхні рецепти діючі. Кожен отримає можливість поекспериментувати на власній кухні після смачного читання! До речі козаки своє меню збагачували на той час тим, що водилося в річках і в степу: риба, м’ясо диких птахів і тварин, горіхи, ягоди, гриби. З інших земель привозили прянощі, цитрусові, різні делікатеси. У кримських татар позичали рецепти.
Ну і як без кицьки Аcі? Вона  мудра попутниця, яка не лише розмовляє з дівчинкою Сонею, а й нерідко вгадує її думки, а нюх у Асі на кулінарні справи вельми тонкий...
Автор Петро Мельник розмахнувся на всю ширину і глибину – сумістив у своїх дитячих книжках історію, географію, фантастику, пригоди, кулінарію. За цими книжками гарні можуть вийти мультики, ігри, вікторини. У промоції читання дуже великий вибір форм.
Чому ж обрано жанр казки?:  «Я твердо впевнений – в житті кожної людини має бути казка. А в житті дитини – й поготів. Не пройшло без неї й моє дитинство», - переконання письменника. Заслуга трилогії «Дивовижна подорож Соні й Асі…» ще й у тому, що діти відірвуться на якийсь час від компів, планшетів, телефонів, бо книжки – то вічні цінності.
Вивчаймо історію України з дитинства!

Немає коментарів:

Дописати коментар