25 травня 2020 р.

Чи можуть історії змінити світ?

На це сподівається наша сучасниця – Ольга Войтенко. Про неї і про її творчість у черговому випуску методичної закладки серії «Час на книги». 
2019 рік став роком прем`єр цієї авторки. З друку вийшло дві її книги, які належать до трилогії «У світлі світляків». Легке фентезі з динамічним сюжетом привертає увагу читача і спонукає замислитись над багатьма важливими проблемами. Ми звикли жити в добу цивілізації, тож коли втрачаємо якісь блага – світло, воду, інтернет, – це робить нас дуже вразливими, і наш звичний комфортний світ перетворюється на хаос. Люди ХХІ століття, які виросли в світі ґаджетів, переживають такі зміни вкрай болісно. А що буде, якщо Мережа справді зникне? Чи зможе людина пристосуватися? Авторка ставить ці запитання своєю книгою.

Войтенко, Ольга. У світлі світляків. Книга перша : На порозі ночі / О. Войтенко ; обкл. А. Годісь. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 176 с. – (Книги для підлітків).
Одного вечора в усьому місті Єви-Лізи зникає електрика, а люди в ньому поринають у непробудний сон. Як вчинить дівчинка, яка до цього знала лише електронний світ свого планшету? Чи зможе вона віднайти світло та розгадати загадку ночі, яка ніяк не хоче закінчуватися? Разом з друзями героїня вирушає на пошуки. Провідником у подорожі стає Тім, який дуже любить читати. Ця мандрівка відкриє багато таємниць, збагатить кожного неоціненним досвідом.
І як добре, що роль книги і читання у цьому світі залишиться важливим, не зважаючи на усі катаклізми. Бо чи можна уявити людство без книг? Історія нагадає юним читачам, що дружба – важлива складова людського існування; що не можна зневажати бідних, розумних або неосвічених – їм потрібна любов і підтримка; що знання – це сила, а незнання – тьма. Дорослим теж є що почерпнути з цієї книги. Інколи вони забувають, що з дітьми треба говорити багато і про різне. Адже якщо світ поглине темрява, вони зможуть освітити його світлом своїх розумних і щирих сердець або світляками, які принесе на своїх крилах дракон.
«У світлі світляків» – історія про світло людських сердець.

«Якщо говорити про всю серію, а не лише про першу книжку, вона – про щось більш глобальне, аніж про зникнення світла в домі. А саме про збереження нашої планети. Тут і проблеми екології, й енергетики, й загалом побудови світу. І мені хотілося б пофантазувати, як зможуть діти – нове покоління, яке вже думає по-іншому, ніж дорослі, та яке, маю надію, зможе врятувати планету, – даватиме собі раду з цими глобальними проблемами», – розповіла Ольга Войтенко.

Народилася 9 листопада 1987 року, дитинство пройшло у місті Сміла (Черкаська область). Закінчила Миколаївське Державне Вище училище культури за спеціальностями хормейстер та організатор дозвілля. Вивчала режисуру у Київському Національному Університеті театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. 
2011 року отримала диплом «Коронації слова» за кіносценарій для дітей. Працювала сценаристкою ранкової дитячої телепередачі «Світанок» на ICTV. Передача отримала відзнаку «Телетріумф» (2013). Фільми, зняті за її сценаріями, стали лауреатами низки нагород Міжнародних Кінофестивалів. Кілька років монтувала документальні фільми, займалася фотографією та працювала арт-директором.
Відома як письменниця. Пише оповідання та повісті для дітей. Про цей вид творчості якось зазначила: «Для мене книжки – це щось штибу записаного на папері кіно». 

P.S. «Читання допомагає зрозуміти себе та інших людей. У книжці ти можеш бути собою».
                                                                                                     Ольга Войтенко 

Немає коментарів:

Дописати коментар