1 березня 2019 р.

Між кризою та надією: як живеться дитячим бібліотекам Львівської області


2018 рік. Непростий для бібліотек Львівщини, повний надій, очікувань,  змін…
Книги завжди в тренді, - цей вислів можна назвати гаслом 2018-го. Незважаючи на те, що сучасні діти, крім книг, мають безліч можливостей отримувати необхідну інформацію, бібліотеки живуть, і сьогодні вони, бібліотеки – це місце зустрічі не тільки з книгою, а й з людьми, осередки відпочинку, дозвілля та творчості.
Інновації та креатив - це можна вважати другим брендом роботи бібліотек Львівщини у минулому році. Нові формати спілкування, творчі акції, квартирники, батли, майстер-класи – все це дуже подобається відвідувачам. Важливим орієнтиром діяльності бібліотек став читач нового покоління з його запитами, потребами та проблемами, адже перед сучасною молоддю чи не щодня постають виклики сьогодення: як здобути освіту, досягти успіху, реалізувати творчі здібності, обрати життєвий шлях, зробити найкращий вибір. І бібліотеки роблять свій крок назустріч з ним, - читачем нового покоління.
         Змінити своє обличчя, посилити авторитет в громаді, стати сучасною і необхідною – ці завдання також можна додати в список бібліотечних пріоритетів Львівщини. Отож, як живеться бібліотекам області?
Історія перетворення Радехівської районної бібліотеки для дітей почалась ще у 2017 році, коли бібліотекарі почали самостійно шукати фінанси для її ремонту. І, як кажуть у народі: «Хто шукає – той знаходить». Створити сучасний інтер’єр, затишний і комфортний простір дитячої бібліотеки допомагали всі: місцева влада, читачі, самі бібліотекарі, просто небайдужі жителі маленького містечка. 
2018 рік був знаменний і для дитячих бібліотек міста Львова. Одразу дві бібліотеки – дві нові події. Міській громаді і професійній спільноті було презентовано новий концептуальний проект – SMART-бібліотеку, яка є на сьогоднішній день єдиною позашкільною установою для дітей у віддаленому житловому мікрорайоні міста. 
Для мешканців мікрорайону Новий Львів було відкрито оновлену Пазл-бібліотеку (бібліотека-філіал №36 ЦБС для дітей м. Львова) з інтерактивними зонами і оригінальним оформленням. 
Систематичне оновлення всіх філій ЦБС для дітей міста Львова стало можливим завдяки увазі і підтримці міської влади, розробленню і впровадженню в життя Стратегії розвитку культури міста Львова.
Пустомитівська районна бібліотека для дітей. Сучасна дитяча бібліотека - центр інформації та дозвілля, - такий проект реалізувала бібліотека в рамках обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку. Протягом року тривала напружена кропітка праця, але це виправдало очікувані результати. І тепер бібліотекарі гостинно запрошують великих і малих відвідувачів до оновленої Країни Книг.
  

Намагаються не відставати від своїх колег й маленькі сільські книгозбірні. Так, бібліотека — філія с. Старе Село Пустомитівського району   теж виграла в обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку. Придбано мультимедійне обладнання, піаніно, оновлено меблі. Бібліотека набула нового обличчя, перетворилась на сучасну бібліотеку, там постійно відбуваються цікаві зустрічі, збільшилась кількість відвідувачів. 
Плідну і цікаву роботу демонструє селищна бібліотека селища міського типу Дашава Стрийського району. За ініціативи завідувачки бібліотекою Христини Торос був оновлений бібліотечний простір і звичайна селищна бібліотека перетворилась у бібліотеку мрій. Тепер це найулюбленіше місце селищної дітвори та підлітків. Тут можна посидіти, пограти, влаштувати фотосесію, відсвяткувати День народження. Для найменших відвідувачів діє  гурток «Англійська мова для дошкільнят», заняття в якому проводять волонтери. 
Книжкові виставкові території «Бібліоцукерня», «Маленькі Історії Великих вчинків», «Нова історія, нові герої» були організовані у  Бродівській районній бібліотеці для дітей.  
Повідомляємо вам чудову новину: в Сокальській районній бібліотеці для дітей з’явився творчий простір! Тут творять, розвиваються, відпочивають, втілюють креативні ідеї, а також переглядають мультфільми. Діяльність самої бібліотеки дуже різнопланова і цікава як для дітей, так і для дорослих, а бібліотекарі завжди готові до зустрічі з читачами. .
Активна співпраця Золочівської районної бібліотеки для дітей із творчою майстернею «Натхнення» не тільки цікава, але й плідна: під час літніх канікул юні художники розмалювали одну зі стін бібліотеки. 
  

Ця бібліотека проводить безліч захоплюючих, а деколи й унікальних заходів для своїх користувачів. Особливо цікаво, невимушено, та гамірно проходять майстер-класи із ментальної арифметики. Представники школи «Індиго Ментал Клаб», які популяризують в Україні японську методику розвитку дитячого інтелекту, є частими гостями районної бібліотеки та проводять майстер-клас із ментальної арифметики. 
Бібліотека активно популяризує читання, розповідає читачам про літературні новинки, бестселери. Для цього Золочівська районна бібліотека для дітей започаткувала нову сторінку у своєму блозі  - «Книжечка на вихідні»
 Бібліотеки шукають креативні та цікаві форми роботи з книгою. Так,  у Центральній дитячій бібліотеці ім. В. Стефаника м. Стрия було оформлено креативно-ілюстровану викладку «Літературний міст дружби: Україна – Польща», біля якої  проводились інформ-діалоги, коментовані читання, бесіди. Користувачі, серед яких були представники польської громади, українською та польською мовами читали синхронно вірші Т. Шевченка, І. Франка, І. Котляревського. А для читачів 1-4 класів відбулось костюмоване рольове читання книги К. Макушинського «Пригоди цапка Матолка», місцева поетеса Т. Савчинська-Латик розповіла про свою кропітку роботу над перекладом твору  українською мову. Діти також побачили нагороду - «Орден Усмішки», який вона отримала за цей переклад. 
Цього року виповнилося 190 років з дня народження відомого французького письменника, класика пригодницької літератури Жуля Верна. За своє життя Жуль Верн написав 66 романів, безліч повістей, п’єс. Ближче познайомитись із життям і творчістю письменника - мрійника і фантазера користувачі Турківської районної бібліотеки для дітей мали можливість на презентації виставки – інсталяції «Чарівні мандри Жуль Верна».
На Стрийщині розпочалось видання дитячого журналу «Фортунчик», перший номер якого вийшов до Міжнародного дня захисту дітей. На святкову, редакційну презентацію було запрошено користувачів Стрийської районної бібліотеки для дітей, для читачів було влаштоване чудесне журнальне дійство,  районній бібліотеці для дітей редакція подарувала піврічну передплату на журнал, а бібліотекам-філіям протягом року дарувала окремі номери журналу. 
Це лише невеличка частка того, що роблять дитячі бібліотеки Львівщини. Роблять, не зважаючи на труднощі, недостатнє фінансування, кризи і трансформації. Роблять із завзяттям та надією, адже бібліотеки – це «живий» багатогранний організм, який володіє безліччю можливостей і змінюється разом із суспільством у цілому та з кожним читачем зокрема.                                                                   
Підготувала: Л.Сташко
Зав. науково-методичним відділом
КЗ ЛОР «Львівська обласна бібліотека для дітей»

Немає коментарів:

Дописати коментар