5 листопада 2018 р.

У мандрівку за настроєм

Коли за вікном осінь дихає прохолодою, так хочеться тепла і сонечка літа…

За святковим настроєм сьогодні вирушаємо до країни, про яку розповість новий випуск методичної закладки серії «5 місць, куди варто поїхати справжнім фанатам літератури».

Іспанія - країна не тільки палючого сонця, золотистих пляжів та голубого моря, а, в першу чергу, країна з багатовіковою історією і багатою культурою. Вона подарувала світові кориду і фламенко, карнавали і фестивалі. Тут живуть представники кількох національностей, тому подорожуючи по країні, ви почуєте різні діалекти та говірки. Але всіх жителів цієї доброзичливою країни об’єднує одне — це веселий і темпераментний народ, який нікуди не поспішає.
Культура Іспанії невід'ємна від художньої літератури. Одним з найбільших у світі зразків художньої літератури є роман 17 століття «Дон Кіхот Ламанчський», написаний Мігелем Сервантесом.
Видатними письменниками 20 століття є Мігель де Унамуно, Федеріко Гарсія Лорка і Каміло Хосе Села, лауреат нобелівської премії 1989 року в галузі літератури. Серед знаменитих письменниць - Аделаїда Гарсія Моралес, Ана Марія Матуте і Монтсерратроиг.
Цікавим відкриттям літературної Іспанії для сучасних дітей і підлітків стала творчість  Ітзіар Міранди, акторки і письменниці. У співавторсті зі своїм братом Хорхе вона написала популярну серію книг для читача «від 8 до 99 років» під назвою «Міранда». В Іспанії видавництво «Edelvives» випустило вже 9 книг цієї серії.
Ітзіар народилась 1978 в Сарагосі, а у 17 років переїхала до Мадриду, аби вивчати акторську майстерність. Отримала освіту в школі драми, також навчалась у консерваторії по класу фортепіано. Сьогодні Ітзіар має двох доньок: Даніелу (2014) і Джулію (2016). ЇЇ чоловік – Начо Рубіо – актор та відомий шеф-кухар. А брат - Хорхе Міранда - за професією історик.
Ідея створення серії книжок – розповісти дітям біографічні факти так, аби їх зацікавити, тож замість сухого академічного викладу на сторінках книжок з’являється дівчинка Міранда, яка із задоволенням розповідає історії з життя відомих дам. Сама Міранда та її сім’я – це прототипи рідних Ітзіар та Хорхе, у своїх книжках вони розповідають про те, що їх оточувало, коли вони були дітьми.
Спочатку Ітзіар і Хорхе хотіли писати про життя славетних принцес – Марії Стюарт або Марії Антуанетти. Тому їх першою книгою була «Juanita» - розповідь про Хуану І Божевільну – доньку католицьких монархів. Але потім вони зрозуміли, що зроблять значний вклад в культуру, якщо будуть писати про жінок, які стали відомими завдяки своїм талантам. 
В 2017 році арт-видавництво «Nebo BookLab Publishing» почало друкувати серію книг «Міранда» в Україні.
Цей проект є насамперед цікавим через те, що багато видатних жінок залишаються поза увагою спільноти. Протягом багатьох століть жінки у всьому світі керували державами, боролися за права своїх народів, робили наукові відкриття, надихали на подвиги і самі ставали першовідкривачами. Імена деяких, нам широко відомі, про інших ми навряд чи чули, але це не робить їхні досягнення менш цінними і не настільки вагомими.
Серія «Міранда» відрізняється від інших книг для дітей не тільки детальністю біографій відомих панянок, а й неймовірними ілюстраціями художниці Лоли Кастейон Фернандез де Гамбоа, яка відома ще під псевдонімом Thilopia.
Особливістю серії є також її двомовність - книги вийшли українською та російською мовами. У даний момент видавництво презентувало такі видання Ітзіар та Хорхе Міранда в Україні: «Фріда» - чарівна історія про мексиканську художницю, яка підлітком потрапила в автомобільну аварію, що прикувала її до ліжка на довгий час. Проте це не стало перешкодою на шляху до її успіху;
«Коко» -  унікальне бачення моди та знамениті парфуми номер No5 зробили дизайнерку Коко Шанель відомою на Заході, незважаючи на скромне походження та умови, в яких вона зростала;
«Амелія» - на початку ХХ століття стала відомою американка Амелія Ергарт - перша жінка-авіаторка, що перетнула Атлантичний океан на літаку. Здійснилась її мрія дитинства. 

Немає коментарів:

Дописати коментар