18 жовтня 2017 р.

«Спільне читання з дитиною - безцінне!»

"Книжки - це чудовий спосіб взаєморозуміння, але ще кращий спосіб - спілкування довкола цієї книжки, спільне читання - це взагалі безцінно," - переконана сучасна письменниця Галина Ткачук. На "Літературне побачення" з нею і її книгами запрошує наступний випуск методичної закладки.
Ну хто у дитинстві, сховавшись під ковдрою і затамувавши подих, не слухав таких історій, що їх оповідали батьки чи дідусь з бабусею? Зараз вже і не згадаєш, про що були ті казки, бо із дорослішанням вони чомусь забуваються, а страшні монстри, що їх наповнювали, втрачають свою магічну силу.
А Галина Ткачук не схотіла розлучатися із дитячими казками-страшилками і створила цілий світ, де оселилися дивовижні істоти, що часом лякають, часом викликають посмішку, а, головне, - дуже-дуже нагадують про дитинство. 

Ткачук, Г. Тринадцять історій у темряві. / Г. Ткачук ; мал. І. Мамаєва. – Київ : Темпора, 2016. — 48 с. : іл. 
Чи знаєте ви, що таке “манмурт”? А як проїхатись на акордеоні? Які таємниці береже ваш старий холодильник, і чи безпечна подорож ліфтом? Де можна зустріти Балабонового монстра? Переконані, що у подібні ситуації потрапляли маленькі читачі.  
"Книга нагадує нам про те, що не варто боятися тих речей, які нас лякають. Вона нагадує нам, що, можливо, не всі монстри захочуть вас з'їсти, бо вони вегетаріанці… Темряву можна перемогти не за допомогою ще більшої темряви, а за допомогою сміху", - так представив Дитячу Книгу року ВВС –2016, книгу-переможницю, керуючий директор ЄБРР з внутрішніх та зовнішніх зв`язків Джонатан Чарльз. У свою чергу автор, Галина Ткачук, зауважила: "Для мене найголовніше, що ця книжка почалася зі слухання дітей. Я просто намагалася розговорити дітей, щоб вони говорили за мною так, як говорять між собою, і розповіли мені те, що кажуть у своїх дитячих компаніях".
Книга інтерактивна, запрошує читача до творчості: “Запиши свою історію”, - адже навколо нас вирує життя і безліч неповторних подій, випадків трапляється щомиті, лише слід помітити і занотувати, дещо може вигадати... 

Ще однією “зіронькою” цієї авторки, яка раніше надійшла до книгозбірень Львівщини, є весела, казкова повість про карколомні пригоди мандруючого пса. 

Ткачук, Г. Вікно до собаки : повість : для мол. та серед. шк. в. / Г. Ткачук ; худож. Ю. Шалімова ; [авт. передмови Л. Йолкіна]. — Київ : Грані-Т, 2011.— 119 с. : іл. — (Сучасна дитяча проза).
У 2011 році книга потрапила до довгих списків премій «Книга року BBC» та «Великий Їжак».

“Навчити людину читати з насолодою - це якась магія”,- переконана авторка. Тому її твори спонукають до дії, до творчості як малих, так дорослих...

Сама ж письменниця Галина Ткачук народилася 27 серпня 1985 року в Хмельницькому, зараз живе в Києві. Вивчала літературознавство й історію літератури в Національному університеті «Києво-Могилянська академія», в аспірантурі досліджувала образ міста в дитячій літературі. Працювала редактором літературного додатку журналу для підлітків «Однокласник». 
Сьогодні, окрім роботи в команді БараБуки, викладає рідну мову, літературу та основи літтворчості для молодших школярів альтернативної школи. 
Вона лауреатка літературного конкурсу «Гранослов», володарка першої премії Всеукраїнського конкурсу на найкращі твори для дітей «Золотий лелека» та відзнаки «Золота пір`їнка» від дитячого журналу «Ангелятко», лауреатка премії «Дитяча книга року ВВС 2016» за книжку «Тринадцять історій у темряві». Стипендіатка Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia».
Твори Галини Ткачук перекладено польською, німецькою, англійською, російською, сербською мовами.

Немає коментарів:

Дописати коментар