6 березня 2017 р.

Запрошуємо на побачення

Знайомство з неординарним автором, його книгами, які, звичайно ж, є в бібліотеці, пропонує наступна серія методичних закладок - «Літературні побачення». Перший випуск присвячений книгам для підлітків і не тільки. 
Отож, рушаємо на побачення?!
Дивний цей світ дорослих. Батьки постійно втручаються у твої справи, або взагалі не помічають. Принизливий контроль, опіка і відсутність права на власну думку… Поведінка оточуючих якась штучна, нікому не можна довіритись, щоб часом не наштовхнутись на глузування. Перші ніжні почуття, кохання… Такі переживання особливо гостро відчуваються у підлітковому віці. А як знайти вихід? Як вчинити правильно й гідно у тій чи іншій ситуації? Життя без прикрас, таке як воно є, часто стає несподіваним відкриттям для  підлітка. А навчити правильно його розуміти – мета книг Сергія Гридіна. Серед них повість “Незрозумілі”. 

        

      Гридін, С. Незрозумілі: повість / Сергій Гридін. – Київ : Академвидав, 2016. – 128 с.

Головний герой твору Сашко Головко відчуває дивні зміни в собі та навколишніх. Світ немов збожеволів… Стосунки з рідними і ровесниками — ніби вийшли з під контролю. Як дати раду своїм сумнівам, переживанням? Поведінка Сашка — типова для хлопців його віку. Читач пізнає внутрішній світ героя через призму його ставлення до батьків, друга і однокласниці Орисі. Сашко не може пробачити собі вчинків, які вважав неправильними, тих образ, яких завдав близьким людям. Він розуміє, що тільки виправивши всі помилки, зможе бути спокійним. Досвід юного героя цієї повісті, сповненої драматичних напружень, неординарних пригод і щемливих переживань, переконує якщо вміти розуміти і ставати зрозумілішим можна досягнути мети у будь-якій справі, знайти правильні рішення для більшості  «невирішуваних» життєвих проблем.
Видавництво «Академвидав» 2016 року започаткувало серію сучасних книжок для підлітків. Першою «ластівкою» стала повість Сергія Гридіна "Незрозумілі", а вже згодом серію поповнила інша новинка цього автора – повість "Не-ангел", щоправда під маркою видавничого центру «Академія». 

         Гридін, С. Не-ангел: повість / Сергій Гридін. – Київ : ВЦ «Академія», 2016. – 144 с. 

Вміти пережити складні періоди в житті – складна наука.    Восьмикласник Олесь Варишнюк – один із тих, в кого можна навчитися.  Він не егоїст і здатен розуміти інших: співчуває і думає про Юлю, коли дізнається про її невиліковну хворобу; не розуміє байдужої, жорстокої поведінки батька, коли важко занедужала мама. Завжди чемний і вихований підліток, з простими мріями і бажаннями (про море, власний комп`ютер) не розуміє причини усіх нещасть, що звалились на нього. Його протест — втеча з дому, вулиця, де реальність відкриває небезпеки життя: голод, холод, розбій і т.д. І лише збіг обставин (чи ангел-охоронець?) дає шанс на  повернення…
Історії Сергія Гридіна надто реальні і надто правдоподібні, щоб їм не вірити. Саме тому вони здобувають широкий резонанс і популярність серед юних читачів.  Автор не вчить підлітків, як жити. Його герої справжні: з позитивними і негативними рисами характеру,  правильними і неправильними  вчинками. Вони – не-ангели, але в певних обставинах завжди можуть бути ними.
«Дитячі книжки простіше писати, бо всі ми колись були дітьми і пам’ятаємо себе якраз у дитячому віці. А підлітки змінюються весь час і змінюються із часом. І тому писати підліткові книжки найважче», - якось зізнався в інтерв`ю Сергій Гридін.
Народився 8 липня 1971 року в місті Здолбунів Рівненської області. З 14-ти років захопився спортом. Деякий час жив із сім’єю в Монголії. Повернувшись до України, юнак закінчив 1988 року Здолбунівську школу. Через рік став студентом економічного  факультету Рівненського інституту інженерів водного господарства, який закінчив 1994 року. Почав працювати в галузі бухгалтерії та економіки. Під час однієї з перевірок на роботі захотів «відірватися від реальності»...
Тепер увесь вільний час Сергій Гридін присвячує літературній творчості. Він автор (окрім вже згаданих вище книг) дитячої трилогії про комп’ютерного віруса Федька («Федько, прибулець з інтернету», «Федько у віртуальному місті» і «Федько у пошуках чупакабри», 2011–2012) та книжки для  підлітків «Не такий» (2013).
Книжка «Федько у пошуках чупакабри» потрапила до «довгого списку» премії «Дитяча Книга року ВВС – 2012».
Нині Сергій Гридін — учасник АТО.

Немає коментарів:

Дописати коментар