21 березня 2017 р.

"Не втамувати спрагу пізнання тому, хто закохався у читання": методичні поради до Всеукраїнського тижня дитячого читання — 2017

Національна бібліотека України для дітей при плануванні заходів Тижня-2017 рекомендує звернути увагу на творчість письменників-ювілярів, книги-ювіляри та новинки дитячої літератури, а також на події, які відзначатимуться на державному рівні: Рік 100-ліття української революції, Рік німецької мови в Україні, Рік Японії в Україні, Рік Туризму, оголошений ООН.
При підготовці заходів пропонує взяти за основу наступну програму проведення Тижня.
Урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання традиційно може відбуватися у вигляді театралізованого свята. Це можуть зробити літературні герої — учасники свята — у вигляді повідомлень, відеопрезентацій, запрошень на ті чи інші заходи. До речі буде проведення флешмобів, які популяризуватимуть читання серед своїх ровесників, а також «бібліотечні візити» або «десанти» у дитячі садочки, будинки дитячої творчості тощо.
Другий день радить присвятити новим книгам української дитячої літератури. Презентацію новинок можна провести у вигляді «Книжкового кафе» — стилізувати розповідь про них під справжнє меню, пропонуючи при цьому книги на різний «смак» (від найпростіших до вишуканих «страв»).  Гарним додатком до такого заходу стануть наочні форми популяризації літератури: бібліотечні плакати, тематичні полиці,  книжкові виставки. Враховуючи вік та смаки юних читачів, радимо оформити тематичні полиці і книжкові виставки: (для дошкільників «Книжки — на смак і на зуб!», для читачів-учнів 1-4 кл. «У гаю-гаю казки блукають, старі і нові», «Нові острови у книжкових морях» «Книги — супер, читати — круто!!!», для читачів-учнів 5-7 кл. «Я читаю про… А ти?»,  для читачів-учнів 8-9 кл. «Я у форматі 3D: сучасна підліткова література».  
Звернутися до золотої полички дитячої літератури, пригадати добре знайомі або призабуті імена і книжки можна протягом двох наступних, так званих, умовно ювілейних днів. Пріоритетними  формами зустрічі книги і читача можуть бути бліц-турніри, квести, вікторини, літературні лото, пазли, «Поле чудес» та інші ігрові форми роботи. Конкурс «Пантомімо-байок» до 190-річчя від дня народження Леоніда Глібова, літературна гра «Шарль-Квест-Перро», відеовгадайка «МультиКазка» для читачів молодшого шкільного віку будуть  не лише захоплюючими, але й пізнавальними. Для книг-ювілярів 2017 року у один із днів Тижня бібліотеку радить перетворити у літературний музей. Тій або іншій книзі присвятити стенд із цікавими фактами про твір та письменника, оформити тематичну полицю із різними виданнями, запропонувати читачам відеогодину екранізації книги-ювіляру. Такий захід можна провести для читачів усіх вікових категорій.
Наступні дні Тижня логічно зробити тематичними. Читачів 1-4 класів зацікавить гумористичний конкурс «Найкращий півень» (до року Півня за східним календарем), для середнього шкільного віку рекомендуємо  цикл заходів «Мій найкращий друг — собака», для читачів старшого шкільного віку — вечір українського романсу «Пісня — це душа…». Захоплюючим може бути комплексний захід «Бібліотуризм: мандруємо із героями книг», у рамки якого включити літературну подорож «Від Англії та Польщі із Гугуце, Суботиком, Марисею, ще й знаменитою п’ятіркою»: (за творами Е. Блайтон (Англія),   С. Вангелі (Молдова), Пауля Маара (Німеччина), М. Конопніцької (Польща)», фантастичну подорож «Всесвіт української фантастики», історичну подорож «Машина часу? 100 років назад» (до Року української революції 1917-1918 рр.), географічно-пізнавальну подорож «Країна Сонця, що сходить» (до Року Японії в України).

Всеукраїнський тиждень дитячого читання на сьогодні залишається одним із найголовніших свят у бібліотеках для дітей, яке, до речі, не має завершення. Адже усі сім різнобарвних днів бібліотека гостинно зустрічає дитячих та дорослих гостей з однією-єдиною метою: щоб читач, знайшовши книгу, не розлучився із нею впродовж усього життя.
Книги-ювіляри 2017 року
Для дошкільників та  читачів 1-4 кл.
45 р. —  М. Стельмах. «Літо – літечко».
40 р.  —  А. Костецький. «Все про мене».
50 р. —   Л. Письменна. «Жар – пташенята»
50 р. —   М. Сингаївський. «Метелик у портфелі»
50 р.  —  Б. Чайковський  «Капітан Морський Вузол»
60 р. —   П. Воронько. «Казка про Чугайстра»
60 р. —  П. Глазовий.  «Пушок і Дружок»
80 р. — Н. Забіла. «Веснянка»
80 р.  —  О. Іваненко. «Джмелик»
95 р. — К. Чуковський. «Мийдодир», «Тарганисько».
100 р. — К. Чуковський. «Крокодил»
115 р. — Б. Поттер. «Кролик Пітер»
120 р. — Д. Мамін-Сібіряк. «Оленчині казки»
130 р. — А. Чехов. «Каштанка»
180 р. — О. Пушкін. «Казка про царя Салтана»
180 р. — Г. Андерсен. «Нове вбрання короля»
190 р. — В. Гауф. «Карлик Ніс»
205 р. — брати Грімм. «Дитячі і сімейні казки»
320 р. — Шарль Перро. «Казки матінки Гуски»

Для читачів 5-9 кл.
60 р. — І. Єфремов. «Туманність Андромеди»
65 р. —  О. Гончар. «Таврія»
65 р. — Е. Хемінгуей. «Старий і море»
75 р. — А. Сент-Екзюпері. «Маленький Принц»
80 р. — Д. Толкієн. «Хоббіт»
95 р. — Р. Сабатіні. «Одіссея капітана Блада»
105 р. — А. Конан-Дойль. «Загублений світ»
115 р. — А. Конан-Дойль. «Собака Баскервілів»
120 р. — Е. Войнич. «Овод»
120 р. — Г. Уельс. «Людина-невидимка»
135 р. — М. Твен. «Принц і жебрак»
145 р. — Ж. Верн. «Навколо світу за 80 днів»
150 р. — Ж. Верн. «Діти капітана Гранта»
150 р. — Шарль де Костер. «Легенда про Уленшпігля»
155 р. — В. Гюго. «Знедолені»
165 р. — Г. Бічер-Стоу. «Хатина дядька Тома»
165 р. — І. Тургєнев. «Муму»

Немає коментарів:

Дописати коментар