21 лютого 2017 р.

Огляд-панорама дитячих бібліотек Львівщини: за звітами 2016 року

У 2016 році дитячі бібліотеки Львівщини продовжували жити цікавим, творчим, активним життям. Робили все, аби бути сучасними, культурними, інформаційними, просвітницькими центрами. Відповідно до потреб сьогодення здійснювалася реалізація базових функцій дитячих бібліотек, бібліотекарі працювали над задоволенням читацьких потреб та інформаційних запитів своїх користувачів.
Навчити дітей насолоджуватися читанням, зробити його привабливим і улюбленим заняттям – ось основне завдання бібліотек, які обслуговують дітей. І допомагали в цьому нові, нетрадиційні форми роботи, що сприяли неформальному спілкуванню читачів, цікавому проведенню дозвілля.
   Книгозбірні області у звітному році визначили свою основну місію і розвивалися як інформаційні центри, вважаючи одним з основних своїх завдань розширення для користувачів шляхів отримання інформації. Інформаційна цінність мережі дитячих бібліотек області забезпечувалася універсальним книжковим фондом, широким репертуаром періодичних видань. Бібліотеки області надавали великий діапазон бібліотечно – бібліографічних послуг та забезпечували високу якість обслуговування.
      Бібліотеки для дітей зосереджували свою діяльність на інноваційних підходах до форм індивідуальної та масової роботи. Особливу увагу приділяли організації бібліотечного простору, який сприяв максимальному доступу до фондів, місця для спілкування, відпочинку і релаксації нашим користувачам. Намагалися поєднати традиційну культуру спілкування з книгою та новітні інформаційні технології.
Сучасно – захопливим, пізнавально – розважальним для всіх категорій користувачів міста рия є функціонування мультимедійного центру «Долонька добра» - ЦДБ ім. В. Стефаника. Він був відкритий завдяки перемозі проекту «Бібліотека – територія добра і милосердя» для дітей з обмеженими можливостями, але відвідують його всі бажаючі користувачі. 
Щочетверговий буккросинг у Бориславській МЦБС «Перетворимо світ у бібліотеку» із циклу «Бібліотека без бар’єрів» зробив дитячі бібліотеки ще більш відкритими для громади міста.
У 2016 році було здійснено капітальний ремонт бібліотеки-філіалу №42 (Львівська міська ЦБС для дітей), що дозволило повністю реорганізувати бібліотечний простір, – тепер це Комфорт-бібліотека для дітей на Патона. У бібліотеці «без стін» створено нову територію під назвою «3: Публічний Простір Підлітка». Складається «Публічний Простір Підлітка» з 4-х оригінальних «пазлів»: Спорт-арени, Коворкінг-студії, IT-плацу та Релакс-закапелка, що утворюють своєрідний подіум, де триває активне позашкільне життя тинейджерів. А також є особлива територія для найменших читачів – кімната «МАЛЮКs», де відбуваються «літературні сніданки», пізнавально-творчі ігри й веселі руханки. 
У звітному році дитячі бібліотеки шукали нові можливості для розширення кола спілкування для своїх користувачів. Так, в інтернет - центрі Сокальської РДБ в рамках проекту «Читач читачу про країну свою» відбулися  ряд скайп-мостів з бібліотеками Миколаївської області. «Україна – Єдина» - це гасло актуальне як ніколи. Бібліотечна громада Миколаївщини оголосила конкурс «Ми діти твої Україно», однією з умов якого є скайп-зустрічі з бібліотекою іншої області. Було приємно приєднатися, і у рамках проекту «Читач читачу про країну свою» популяризувати власні традиції, читацькі вподобання, знайомити дітей з іншого куточка України з визначними місцями Львівщини і Сокальщини. Нашим читачам вдалося поспілкуватися з своїми однолітками - читачами Веселинівської районної бібліотеки для дітей, Казанківської районної бібліотеки для дітей, Березанської районної дитячої бібліотеки, бібліотеки № 4 міста Вознесенська та бібліотеки міста Новий Буг. Діти розповідали один одному про свої рідні міста, хобі, улюблені книги, шкільні уроки, музику, спортивні захоплення, про визначні місця та відомих людей свого краю. Користувачі нашої бібліотеки проводили заочні екскурсії Сокальщиною, познайомили нових друзів з традиціями, народним мистецтвом, розповівши про сокальську вишивку та писанку, про митців Сокальського краю.
2016 рік в Україні проголошено роком Івана Франка та Михайла Грушевського (Указ Президента України «Про вшанування пам’яті Івана Франка» № 687/2015 від 08.12.2015 р.; Указ Президента України  «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського» № 63/2015 від 09.02.2015 р.). По всіх дитячих бібліотеках області проводились різноманітні заходи по вшануванню пам’яті цих відомих особистостей України.
З метою відзначення 160-річчя від дня народження І.Я.Франка, поглибленого вивчення його творчості та популяризації літературної спадщини, підтримки та промоції читання було оголошено Обласний поетичний конкурс-марафон «Читаємо вірші Івана Франка мовами світу». 
Учні 8 та 9 класів приїхали до Львова із Золочівського, Стрийсього, Дрогобицького, Сокальського, Жовківського, Пустомитівського, Перемишлянського, Мостиського районів, щоб продемонструвати не лише свою акторську майстерність і уміння декламувати вірші, але й знання іноземних мов. Звучали переклади відомих творів Івана Франка польською, англійською, німецькою і навіть грузинською мовами. Юні читці віддали перевагу ліриці Каменяра: "Чому являєшся мені у сні", "Червона калино, чого в лузі гнешся", "Вічний революціонер", "Каменярі", "Зів'яле листя", Пролог до поеми "Мойсей". Була навіть невеличка театралізована композиція. 
Переможців визначити було складно, але завжди серед кращих є найкращі. Отож, відзнаки журі,  а відтак Дипломи конкурсу отримали: Давид та Марлена Ковальські з Мостиського району, Софія Забитківська та Юлія Волошин з Сокальщини, Володимир Михайлишин зі Стрийського району, а також виконавці театралізованої композиції Ольга Бірюкова, Христина Болонна та Ярослав Ходжамкулиєв з міста Дрогобича.
Без подарунків не залишився ніхто - усі учасники ІІ туру конкурсу читців віршів Івана Франка мовами світу отримали чудове видання "Франко від А до Я".
Обласний День дитячого читання -  це вже добра традиція. Ідея акції досить проста : у всіх бібліотеках області у визначений день проходять голосні читання найкращих дитячих книг.  Цьогорічний День дитячого читання було також приурочено творчості Великого Каменяра, зокрема його твору "Лис Микита". Це єдиний  з епічних творів Івана Франка, який витримав п'ять пожиттєвих видань. Факт цей дуже промовистий - він є незаперечним свідченням небувалої популярності твору.  Протягом дня  дітям вголос читали бібліотекарі  та мами наших маленьких читачів.
Невід`ємною частиною масової роботи у 2016 році були організація та проведення масових заходів приурочених відомому державному діячу – Михайлу Грушевському: у міській бібліотеці для дітей міста Червоноград організували вечір  пам’яті «Український Фенікс»; у бібліотеці-філії №7 Червоноградської МЦБС - історичне читання «М. Грушевський – історик і будівничий нації»; проведено бесіду «Михайло Грушевський – історик, автор 2000 наукових праць, Голова Центральної Ради , професор» (бібліотека – філія с. Чишки); історична година «Видатний історик України» (бібліотека – філія с. Давидів) Пустомитівська ЦБС.
Поняття «добро» та «милосердя» мають бути притаманні всім членам суспільства і пріоритетними серед закладів культури, бібліотек. З цією метою провели і організували ряд заходів, зокрема духовне читання.
У Великодні дні в бібліотеках області  для дітей відбувалися різноманітні розважальні та пізнавальні заходи, які допомагали краще усвідомити значення цього світлого свята і познайомити з народними традиціями Паски. Народознавча година «Пасхальні символи», літературно-музична композиція «Величне свято Воскресіння» та книжково-ілюстративна виставка «Весна іде, наповнена чудес… Христос Воскрес!» пройшли у Трускавецькій міській бібліотеці для дітей.
Також в бібліотеці-філії  села Бужок Золочівської ЦБС відбулося засідання «Бібліотечної міні-майстерні «ОБЕРІГ», майстер клас «Писанковий дивосвіт», на якому учасники заходу дізналися багато цікавого про писанкарство, побачили в який спосіб можна виготовляти писанки, навчилися декорувати писанки за допомогою звичайних салфеток.
Родинне сімейне свято: «На святого Миколая творча іскорка палає» організувала Червоноградська міська бібліотека для дітей разом з церквою Пресвятої Богородиці і ГО «НІКА». Свято спонукало читачів бібліотеки  і дітей ГО «НІКА» до творчості. Адже вони своїми руками вирізували сніжинки, ангеликів, а бібліотекарі провели майстер – клас з виготовлення різдвяних листівок.
Родинне свято Миколаївської районної бібліотеки для дітей зібрало безліч друзів у міському парку. Особливою родзинкою свята був Холі-фест. Діти залюбки розмальовувались фарбами, перетворюючись на улюблених літературних героїв.
Важливим аспектом у вихованні патріотизму є популяризація літератури народознавчого і краєзнавчого характеру.  Народознавство і краєзнавство має величезні потенційні можливості для виховання підростаючого покоління. У народному досвіді, в традиціях і звичаях, що шліфувалися протягом століть, закладена мудра народна філософія, моральні заповіді. У всіх дитячих бібліотеках області виділено фонд краєзнавчої літератури, ведуться краєзнавча картотека статей та папки газетних вирізок. Збираються книги літераторів Львівщини. Ці матеріали  дають змогу дітям долучитися до історичного минулого нашого краю, а бібліотекарям допомагають у проведенні  масових заходів.
У звітному році, реалізуючи краєзнавчо-бібліотечну ініціативу, Львівська обласна бібліотека для дітей розпочала проект «Франкіана Львівщини» по створенню краєзнавчого атласу з відомостями про пам’ятні місця, пов’язані з іменем великого Каменяра. Бібліотеки презентували свою роботу в онлан
Цікаво пройшов VII Форум краєзнавців-літописців «Феномен Івана Тиктора» у Буській РДБ, присвячений 120-річчю від дня народження видатного земляка, засновника видавничої справи на Галичині.
В бібліотеці-філії села Страшевичі  (Старосамбірська ЦБС) проведено літературно - музичну годину - реквієм «Нев'янучий вінок пам'яті героїв Крут» та історичний екскурс біля книжкової викладки «Крути, Крути... мужність і посвята». 
     В бібліотеці-філії села Княже Золочівської ЦБС відбулася година-реквієм пам'яті жертв Голодомору «Засвіти свічку пам'яті». Також було оформлено книжкову виставку «Тернова дорога України».
«Ви – герої України,  ми будемо  молити Бога,  молити небо, щоб прийшов кінець цій війні, щоб не  гинули наші  бійці, щоб не залишалися сиротами діти, щоб розпач і біль не краяли серце батьків». Прапор з цими побажаннями воїнам АТО передали користувачі Жовківської районної бібліотеки для дітей  через галичанина, письменника  Ігоря Даха,  який поїхав на Схід у зону АТО. 
Так, у бібліотеці Новояворівська (Яворівська ЦБС) відкрито фан-клуб талановитого співака, продюсера, народного артиста та просто хорошої людини – Андрія Кузьменка. 
При формуванні екологічної культури користувачів дітей бібліотекарі області намагалися прищепити дітям розуміння того, що життя людей на землі неможливе без поваги до законів природи, а захист навколишнього середовища – є одним із важливих завдань для екологічного порятунку нашої планети. Ефективною формою роботи з популяризації природничої та екологічної літератури є книжкові виставки. Багато ілюстровані, з використанням допоміжного матеріалу, вони завжди викликають інтерес читачів. Теми виставок найрізноманітніші – виставка-відкриття «Світ довкола справжнє диво» (Сокальська РДБ) та інші.
З подачі завідувачки науково – методичним відділом ЛОДБ Л. Сташко створили новий простір у читальній залі Червоноградської міської бібліотеки для дітей – галявинку «Зелена бібліотека»,  де провели природничий калейдоскоп: «Цікаві таємниці природи – чарівниці» і «ТОП10 – найрозумніших тварин в світі», екологічний бумеранг «Україна наш дім – хай буде чисто в нім».  
Маленькі користувачі влітку люблять приходити з своїми домашніми улюбленцями і на зеленому килимі організовувати жваві і веселі посиденьки з елементами гри: «Сірі, бурі ще й пухнасті», «Усе про малих гризунів», «Хто де живе», «А у мене песик є…».
В Сокальській РДБ приурочено Всесвітньому дню котів креативщиків зібрав весняний hand-made «Мурчик власноруч». Ліплення з солоного тіста принесло масу задоволення, розвинуло творчу фантазію і допомогло реалізувати свої уявлення про цих улюбленців людей.
Канікули! Літо – найулюбленіша пора всіх дітей. Чимало хто мріє про відпочинок біля моря, дехто вирушить у захоплюючі подорожі до давно омріяних міст або місць. Але, на жаль, не у кожного є реальна можливість це здійснити, тому закономірно виникають питання: як в рідному селі чи місті відпочити з користю, чим зайнятися. адже літній відпочинок дітей – це не бездумне гаяння часу та байдикування.
Цьогорічна програма літнього дозвілля - бібліотечний табір або літо патріота «Книголенд» в Сокальській районній бібліотеці для дітей теж мала національно-патріотичний напрямок. І збирала щодня своїх читачів на цікаві бібліоарт – майстерки «Україна понад усе», ігри патріотів «Пізнай свій рідний край» (вікторини, забави, квести), книжкові релакси «Відкрий для себе Україну», творчі студії «Я напишу тобі солдате» (листівки, малюнки, листи в АТО), патріотичні арт-посиденьки (перегляд фільмів та мультфільмів, караоке співи). Бібліотекарі разом з дітьми мандрували вулицями рідного міста, детальніше знайомилися з архітектурними пам'ятками Сокаля. А після мандрів відпочивали на пікніку в бібліотеці. Ланч party, або, за версією винуватців дійства, «пікніковий рай» гостинно згуртував юних патріотів у стінах бібліотеки.
         Три заїзди бібліотечного табору пройшли вдало під гаслом «Любим ми книжки читати, світ цікавий пізнавати. Креативність і знання  розвиваємо щодня.» Літо вдалося! Оздоровили книгою 67 користувачів, які взяли участь у 45 літніх бібліотечних заходах. А найголовніше, зробили дітей - щасливими!
Програма літніх читань «Бібліотечне літо для веселих, кмітливих та невгамовних» (м.Червоноград) для учасників пришкільних таборів, а це учні 1-4 та 5 класів дала змогу чудово провести час за розвагами та читанням. Для дітей були організовані відеоперегляди «Книга на екрані», виставка – захоплення «Книжковий десерт», майстер - класи «Квілінгові  фантазії», «Шедеври з бісеру», а також різноманітні ігри та вікторини. Під час літніх канікул у бібліотеці-філії №8 (Червоноградська МЦБС) проведено фотоконкурс «Літо з цікавою книгою».
Лейтмотивом бібліотечного обслуговування користувачів – дітей влітку у Трускавецькій МЦБС став девіз: «Бібліотека іде до дітей». Бібліотечні послуги надаються дітям, батькам під час їхнього відпочинку у скверах, парках, на майданчиках, у таборах відпочинку та оздоровлення. Протягом літа проводились майстер-класи гри на музичних інструментах “Я сьогодні музикант”. 
         В рамках літнього читання зустрічі у Бродівській РДБ на майданчику біля бібліотеки носили назву «Літні читання».
Юні актори лялькового театру  «Трускавочка»  виступали з ляльковими виставами для наймолодших мешканців мікрорайону.
Великою подією року для користувачів області були зустрічі з відомими письменниками. Завдяки спільному проекту Львівської обласної бібліотеки для дітей та Департаменту культури «Літературний десант» було здійснено 10 виїздів до бібліотек. Так зустріч у Сокальській РБ та бібліотеці – філії с. Савчин з львівським письменником Олександром Зімбою стало поштовхом для створення ще одного цікавого проекту - газети «Твоя бібліотек@». Репортажі, інтерв`ю, тематичні розвідки, неординарні ініціативи, проби пера, книжкові новинки-рекомендації, кумедні вислови і кросворд для інтелектуального дозвілля – усе на сторінках газети, а кореспондентами стали самі читачі. 

           
Щороку 1 червня ми відзначаємо свято маленьких громадян нашої країни - Міжнародний день захисту дітей. Діти - наш найдорожчий скарб, наша радість, наше майбутнє. Саме тому святий обов'язок родини, школи,  бібліотеки, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, забезпечити їм належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.  Пустомитівська районна бібліотека для дітей разом із своїми читачами малювали на асфальті, проводили вуличну акцію «Міняю віршик на кульку», знайомилися з новинками літератури. 
Активно та весело діти прийняли  участь у малюнок на асфальті – «Барвиста планета дитинства» (Трускавець).
Певна увага працівниками дитячих бібліотек області у рамках Року англійської мови приділялась історичним та культурним досягненням англомовних країн, а також популяризації творів їхніх  письменників. У Буській дитячій бібліотеці особливо захоплюючою були розповіді про  Музей мадам Тюссо, Ліверпульську четвірку «Бітлз». Організовано безкоштовний клуб вивчення англійської мови для учнів 1-2 класів у Жидачівській районній бібліотеці для дітей "А-Н-Г-Л-І-Й-Ч-А-Т-К-А". Граматичні, лексичні ігри, малювання та веселі розваги.  Вивчали  теми: «Професії», «Домашні улюбленці» - виготовляли і розмальовували із паперу, «Одяг» та «Транспорт».
У Миколаївській районній бібліотеці пройшов англомовний літній табір. Ще один англомовний літній табір працював у с. Чернилява (Яворівська ЦБС)  в рамках проекту «Розвиток молодіжних волонтерських програм».
Ще однією важливою функцією бібліотеки, як соціального інституту дитячого читання –  є формування читацьких умінь і навичок читання у дітей, формування читацької культури. Дитячі бібліотеки області проводять велику роботу по рекламі та популяризації книги і читання. Творчий підхід до роботи дозволяє зробити її цікавою. Саме для цього бібліотекарями Сокальської РДБ було розроблено пізнавальний мета – проект «Читацький Х–фактор». Метою проекту було залучити до читання  навіть тих дітей, які вважають, що читати нецікаво. І за допомогою найяскравіших творів української та зарубіжної літератури і талантів юних читайликів, довести, що читати – круто! 
В рамках проекту читачі різних вікових груп повинні були вибрати книгу в бібліотеці, прочитати її, скласти цікаве представлення книги з використанням власних ілюстрацій, характеристик героїв твору, застосувавши свою фантазію та креативні здібності, і тим самим прорекламувати книгу своїм друзям, однокласникам та іншим читачам бібліотеки. Усі найкращі роботи були відзначені, представлені для огляду користувачів бібліотеки, а їх виконавці отримали дипломи за участь та книги у подарунок.
Всеукраїнський день бібліотек – це свято не тільки для бібліотекарів. Це свято всіх громадян, рівних у праві користуватися бібліотеками, їх ресурсами та послугами. У цей День в області відзначаємо високу місію Бібліотеки та Бібліотекаря: інформувати та організовувати безперешкодний доступ до інформації та ресурсів для всіх громадян, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації. З нагоди цього свята з метою популяризації бібліотечної професії в бібліотеках області відбулися дні відкритих дверей, творчі акції, презентації. Так, лише в одній Сокальській ЦБС пройшли ряд заходів:  проба пензля «Мій бібліотекар» (РДБ); арт майстерка «Читацькі дрібнички» (РДБ); День самоврядування  «Я бібліотекар»; читацьке розслідування «Міфи про бібліотекарів» (РДБ); бібліотечні сутінки «Теревені до смеркання» (РДБ); година цікавих повідомлень «Дещо з історії твоєї бібліотеки» (Белз); медіа презентація «Моя професія – бібліотекар» (Жвирка); читацьке розслідування «Бібліотечний книгосвіт» (В. Мости).
До свята цікавий Парад вишиванок пройшов у  Старосамбірській ЦБС.
Нестримний потік нових інформаційних технологій дедалі більше проникає у життя бібліотек. У дитячих бібліотеках з`являються нові послуги, побудовані на сервісах Інтернет.
Прагнуть розширити інформаційний простір дитячі бібліотеки з використання власних сторінок у соціальних мережах, створенням блогів.
Інформаційна робота у дитячих бібліотеках проводилася диференційовано, у відповідності до вікових категорій. У юних користувачів є постійна потреба в новинках художньої літератури, науково-пізнавального характеру, які допомагають самоосвіті, що розширяють і поглиблюють знання, набуті в школі. Керівниками дитячого читання – це педагоги, вихователі дошкільних установ, батьки, затребувана педагогічна література, про фізичне і моральне виховання, здорове харчування, організацію дитячого читання. Пошук необхідної інформації здійснювався саме у мережі Інтернет завдяки працівникам книгозбірень.
Програма підвищення кваліфікації передбачала: семінари, майстер-класи, години професійного спілкування. Доцільним стало проведення тренінгів на базі РДБ з основ комп’ютерної грамотності, виїздні тренінги методичної служби «Навчаючись, зростаємо професійно».
Яскравими були заходи, представлені на заняттях літньої бібліотечної школи з підвищенні кваліфікації сільських бібліотекарів. В плані підвищення кваліфікації бібліотекарів на сьогодні завжди були і залишаються досить високі професійні вимоги. Значну роль у цьому відіграє ЛОБД, яка постійно працює над розширенням діапазону інноваційних форм і методів обслуговування користувачів дітей, впровадженням сучасних інформаційних технологій і над створенням якісно нових ресурсів. Семінари – практикуми, тренінги для заступників директорів ЦБС області сприяють умовам для професійного спілкування і контакту бібліотечних працівників, де висвітлюються найважливіші і пріоритетні напрямки діяльності бібліотек – учасниць на наступний рік. 
У системі професійної освіти бібліотечного персоналу м. Червонограда і Сокальського району інновативним став виїзний методичний івент-проект «До вас їде бібліотека». Колеги  Львівської обласної бібліотеки для дітей «продали» цікаві ідеї, показали майстер-клас «вищого пілотажу» у роботі для фахівців, що обслуговують дітей і не тільки. 
Вивчаємо і запозичуємо досвід найкращих на годинах професійного спілкування, творчих дискусіях: «Вдосконалюємо напрацьоване», «Вивчаємо і запозичуємо досвід колег». 
В планах на майбутнє ми й надалі працюватимемо над підвищенням загальноосвітнього і культурного рівня бібліотечних працівників над удосконаленням своїх навичок і вмінь, примножуючи свій авторитет і здобутий імідж серед громадськості міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар