18 липня 2016 р.

Франкіана Львівщини

Жидачівщина та Франко
Село Антонівка  відоме тим, що  славетний Іван Франко разом з своїми друзями: етнографом Володимиром Гнатюком та письменником Михайлом Коцюбинським гостювали у цих краях у пароха Северина Бурачка.
          17 квітня 1905 року за  старим стилем (30 квітня за новим) на станції  Кохавино стояло троє середнього віку  поважних людей. Перехожі селяни, одягнені по святковому  мимоволі звертали увагу на приїжджих і  тримаючи перед собою пасхальні кошики, поспішали до церкви. Це був Великдень. 
         Ніхто й гадки не мав, що цими панами є корифеї української літератури. А   їхали вони до села Яйковець (нині  Антонівка), до місцевого пароха о.Северина  Бурачка.
       Франко не вперше приїжджав  до Северина Бурачка. Вони були давніми друзями – приятелями,  хоч достовірно не відомо, де саме вони познайомилися.
        Неодноразово, приїжджаючи до пароха  та чекаючи в Кохавині на поїзд, Франко  складав вірші. Із відомих  нам -  «У Кохавино», «Конкістадори».
        Відносини Івана Франка та о.Северина були не просто товариські. 
        Северин Бурачок був одним із організаторів « Маслосоюзу», а також створив потужний на  Стрийщині осередок «Просвіти». Діяльність цього осередку була відома далеко за межами Стрийщини. І коли до Франка завітали в гості М.Коцюбинський та В.Гнатюк, які хотіли створити щось подібне на Чернігівщині, Франко, не задумуючись, повіз своїх друзів до свого приятеля  о.Северина.
       Коцюбинського цікавило все: як працює «Просвіта», її організаторські можливості, яким чином залучаються люди.
        Збереглися відомості, що саме в цей день, на Великдень І.Франко разом з  старим дяком у криласі співав  вечірню чи утреню, а пізніше  брав участь у гаївках, які дуже сподобались  Гнатюку та Коцюбинському. Саме тут у церкві І.Франко знайшов  частину Острозької  Біблії, про яку пізніше написав у Записках НТШ.
       У вільний час поза читанням і писанням  Франко любив ловити рибу у річці Любешка, яка  протікала  в кінці городів.

        З того часу минуло 100 років. В честь такої події, перебування  І.Я.Франка у селі, місцева та районна ради вирішили увіковічнити  пам`ять закладанням гаю ім. І.Я.Франка у с. Антонівка. Гай знаходиться у центрі села, біля  фігури  Пресвятої  Богородиці. Цю ініціативу активно підтримали  педколектив  і вихованці Антонівської НВК, сільський голова В.О.Благий, фермер СФГ « Антонівка» П.Лизак  та  місцеві жителі села.
       Необхідну кількість  саджанців дубів, модрин, ялинок виділив керівник відомого в райцентр ТзОВ « Еко – Довкілля» Ярослав Турчиняк.
       
       За давнім християнським обрядом парох місцевої церкви о. Андрій на цьому  місці провів молебень, і тоді почалося  закладання  майбутнього гаю. Завершилося це дійство колективним висаджуванням  кипарисового дерева на подвір`ї церкви, на фасаді якої  встановлена  спеціальна меморіальна таблиця. Вона сповіщає про те, що дерево було висаджено з нагоди 100-річчя  відвідування І.Я.Франком нашої церкви, якій незабаром виповниться 140 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар