21 лютого 2014 р.

Туризм і бібліотеки

19-20 лютого 2014 року у приміщенні Львівської обласної універсальної бібліотеки  відбулась регіональна конференція «Бібліотеки як платформа для розвитку локального туризму». Організаторами виступили Програма «Бібліоміст», ЛМГО «Інститут політичних технологій», Львівська ОУНБ.










У програмі заходу ми, учасники, отримали хорошу можливість не тільки ознайомитись з поняттям «туризм», але й обмінятись досвідом у цій галузі. Справила враження виступ-презентація колеги з Одеської обласної наукової бібліотеки ім. М. Грушевського «Екскурсії по районах області. Організація через турагенцію «VIP Travel». Цікавий девіз цієї співпраці: «Ні! Білим плямам на карті Одеської області!» 

                                   
                                                                 
Колега з Івано-Франківської області презентувала проект діяльності Надвірнянської центральної районної бібліотеки: «Туристично-краєзнавчий клуб в бібліотеці: відкриваємо нові горизонти». Створено веб-сайт «BiblioTravelClub».   
Цікавими напрацюваннями поділились і галичани. «Персоналія як засіб туризму» - такий напрямок у своїй роботі презентувала бібліотекар села Кульчиці Самбірського району. Тут діє куточок-музей «Юрій Кульчицький - Український козак». Вразила активна позиція людей у різних пошукових роботах,  які здійснює колега з дітьми, односельчанами.
Серед запрошених хотілось би виділити також виступ голови ГО «Благодійний фонд Клементія Шептицького», священика Унівського монастиря отця Йосафата, який акцентував увагу колег-бібліотекарів на понятті «культура книжки»: сам прочитай - запропонуй іншому, книга - цінний дарунок. У 2013 році в селі Унів розпочато будову приміщення бібліотеки і музею імені Михайла Вербицького. Таким чином і завдяки діяльності Унівського монастиря на карті туристичних маршрутів тепер відзначене це село Перемишлянського району Львівської області.

Більш практичного досвіду учасники конференції мали змогу набути другого дня роботи. Ми ознайомились з роботою Львівського центру туристичної інформації, який працює при Міській раді і не є комерційної структурою. Вразив оптимізм і відданість справі людей, які тут працюють, а також різномаїття друкованої інформаційної продукції для туриста.


І звичайно викликала інтерес робота в групі по розробці екскурсійного маршруту. Ми ознайомились з методикою роботи в цьому напрямку. І запропонували свій продукт: туристичний маршрут Львівської обласної бібліотеки для дітей «Історії львівського кохання»





Робота конференції завершилась, але є надія, що кожен учасник отримав ті знання, які виведуть бібліотеку на нові горизонти в індустрії туризму. 

Немає коментарів:

Дописати коментар