8 серпня 2013 р.

Подорож у шкільне життя від Івана Андрусяка


Андрусяк І. Вісім днів із життя Бурундука: повість / Іван Андрусяк. – К.: Грані-Т, 2012. – 72 с., іл.(Книготерапія).

Ви памятаєте свої учнівські будні? Чи згадуєте їх лише проводжаючи до школи свого малого школярика? А от Іван Андрусяк добре береже спогади про шкільне буття: як хотілося забити гол у рідній команді і стати героєм для всього класу, як дратувала ота задерихвістка, котрій ой-ой так бажалося сподобатись… І як вабило все невідоме, вірилося в містику і жадалося втілити легенду в життя.
Натомість, чи не мали ви якогось образливого прізвиська і чи завжди ставали героєм? Тепер згадуєте ваше власне ймення з усмішкою: це так мило і зовсім не прикро. А чи так само думали, коли були меншими? От і школяр Івась сильно обурюється, коли чує насмішкувате «Бурундук», замість справжнього, най і не вельми шляхетного, «Бондарук». І впевнено хоче все змінити. Його доросле рішення спочатку навіть вражає: якщо однокласники в мене списують, то хай ставлять у футбольну команду! Однак шантажем успіху не доб’єшся, якщо не вмієш грати у той самий футбол. От і наш Івась, замість перемоги у голлівудському стилі, з ганьбою покидає команду. А так хотілося довести… Та ще й знову ця задерихвістка.
Ба – і вдома жодної підтримки: замість очікуваного братика, мама принесла сестричку. Івась її, звісно, любить, але що візьмеш з дівчини. Таке дитяче гендерне протистояння – мов списане з життя. Головно – що розповідь у тонах іронії та гумору, з яких читач розуміє, що дорослий Івась до жінки ставитиметься з повагою.
Отак, загрузлий по вуха у справжніх проблемам Івась думи важкі думає. А в такій скрутній ситуації на допомогу може прийти (хто б подумав!) рідна бабуся! Атож, хто як не вона знає народні ліки від житейських негараздів. І ось воно – народне сказання про «зніще», з якого вилупиться маленький дідько і виправлятиме всі ситуації.
Батько трьох дітей Іван Андрусяк добре знає, як вплести народний міф у дитячу реальність. Чергова прозова спроба поета більш ніж вдала: вона захоплива для школярів і весела для всієї родини. Образи дорослих дещо повчальні, письменник вимальовує натяками, якими б хотіла побачити сім’ю дитина: батька, що розуміє, коли треба змовчати, мудру бабусю.
Незірковий герой тим не менше не позбавлений впевненості в собі та напрочуд дорослої логіки. Заглянути в його світ – без популярності в однолітків, без «своєї» компанії, проте з домашніми проблемами – не завадить будь-кому. Це неначе набування мудрого досвіду, в якому обов’язкова підтримка, розуміння і віра в чудеса. Якщо ви не знаєте, на які проблеми звернути увагу, про що може думати ваш школяр, якими питаннями перейматися, Андрусяк дає поради: недарма повість входить до серії «Книготерапія».    

                                    Юлія Мендель            http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/20742/ 

Немає коментарів:

Дописати коментар