13 травня 2013 р.

Увага! «Бібліофреш»

                                                   
                                                                 

             Цього року ми започаткували нову серію методичних закладок  «Бібліофреш» (англ. fresh - свіжий), метою якої є анонс новинок у морі дитячої літератури, анонс нових імен як наших сучасників так і класиків минулих століть.
            Сподіваємось короткі поради  допоможуть Вам у роботі, шановні колеги.
            Отож, «смакуйте»…

Монтгомері Люсі-Мод. Енн із Зелених Дахів: Роман / Люсі-Мод Монтгомері; пер. з англ. Анни Вовченко. - Львів: Урбіно, 2012. - 320 с.
Книжки канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері (1874–1942) вже понад століття користуються величезним успіхом у всьому світі. Щороку вони видаються мільйонними накладами у США, Канаді, Австралії та країнах Європи, за ними знято популярні кінофільми, створено театральні постановки. «Енн із Зелених Дахів» – початок циклу, що складається з восьми книжок. В основу роману покладено дитячі спогади письменниці.
Події цієї чудової історії відбуваються в далекій Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти. Якось вони вирішили взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві. Проте їхньому здивуванню не було меж, коли виявилося, що замість хлопця до них прибула руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі. З цього часу одноманітне життя в Ейвонлі змінюється.
Маленька героїня постійно в русі: щось спалить на кухні, випадково напоїть подругу лікером, додасть до пирога заспокійливого замість ванілі, перефарбує свої руденькі коси в зелений… Однак, незважаючи на свій неспокійний характер, вона геть не розгублюється і у серйозних ситуаціях: рятує від смерті тяжкохвору сестру подруги, не дає загинути і собі, коли пливе у старенькому човні. Усі пригоди маленької сироти - наслідок її мрійливості і бурхливої фантазії. Вражає її оптимізм у сприйнятті навколишнього світу. Впертості і сміливості дівчинці теж не позичати. Вона безперечно стає втіхою і гордістю для своїх опікунів - успішною студенткою і стипендіаткою, майбутньою вчителькою.  
«Енн із Зелених дахів» - вдалий вибір для сімейного читання. Це роман про казковий і майже ідеальний світ, про який хочеться не лише читати, а й відвідати. Твір про дитину, але не лише для дітей. Його добре читати дорослим – це допомагає простіше ставитись до труднощів у житті, до людей, яких не розумієш та до власних проблем. Його добре читати дітям – щоб давати приклад, як можна любити життя, ставити собі корисні цілі і радіти від того, що можеш допомогти близьким. Кожен почерпне щось корисне для себе на сторінках цього роману.
Творчість Люсі-Мод Монтгомері рекомендовано для позакласного читання, тому колегам-бібліотекарям варто звернути увагу на цю книгу. Незабаром, завдяки обласній програмі «Поповнення бібліотечних фондів», книга «Енн із Зелених Дахів» надійде до дитячих бібліотек Львівщини. Марк Твен у свій час назвав руденьку героїню Монтгомері «найбільш зворушливою й чарівною дитиною художньої літератури із часів безсмертної Аліси». Можливо саме така характеристика відомого автора допоможе вибрати найбільш вдалу форму реклами й презентації книги у сучасній бібліотеці.
 Не пропустіть нагоду познайомитися з виданням, яке вже понад сто років захоплено читають у всьому світі!

А рідні душі трапляються частіше, ніж я звикла собі гадати. І це просто чудово бачити, що їх у світі так багато…» 
Енн із зелених дахів
                                  
Думка психолога
Сучасні підлітки часто є самотніми, і необов’язково, щоб у них не було батьків чи опікунів. Сьогодні життя складається так, що діти можуть бути фізично доглянуті, але в душі залишатися одинокими і емоційно занедбаними. Причин на те кілька: батьки працюють і живуть у нестримному потоці справ, які поглинають увесь час і сили, а дехто з них узагалі шукає заробітку в інших світах.
            Без жодних сумнівів, історія дівчинки-сироти, яка шукала своє місце в цьому хиткому світі, фогрмувалась як особистість, не втрачала оптимістичного налаштування, налагоджувала зв’язки з дорослими та дітьми, стане в пригоді нині самотнім дітям, підлітками, які також шукають себе, соромляться оточення, бояться виявити себе чи не знають, як знайти рідну душу.
            Книгу «Енн із зелених дахів» Л.-М. Монтгомері варто пропонувати підліткам, які шукають орієнтири, або ж мають переломні моменти в житті, не можуть порозумітись із однолітками, потерпають від непорозумінь із дорослим світом і втомились від директивних настанов.
                                               Стадницька Ю

1 коментар:

  1. Дякую за пораду. Мені надзвичайно сподобалась ваша нова серія "Бібліофреш", особливо цінним є думка психолога.

    ВідповістиВидалити