27 жовтня 2015 р.

З ім`ям великого Андрея: краєзнавчий атлас

Як повідомляє релігійний інтернет – ресурс «Духовна велич Львова» молодий львівський художник завершив малюнок унікального графіті із портретами Шептицького.

На стіні Стрийського ринку 22-річний художник Андрій Савчишин завершив роботу над композицією із трьома портретами Андрея Шептицького: в юності, молодості й старості. Керівництво ринку погодилося на такий креатив.
Між портретами Митрополита зображено також будівлі, до яких Шептицький був причетний. «Ідея полягає в тому, щоб показати три етапи його життя і будівлі, які мали до нього стосунок. А на фоні зображено панораму Львова», – розповів митець.
На втілення ініціативи Андрію Савчишину знадобилось понад 5 тисяч гривень. Фінансуванням митцю допомагають громадські активісти та волонтери.


Панораму Львова і портрети Андрея Шептицького доповнює цитата Митрополита: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею».

Читати далі...

26 жовтня 2015 р.

Презентуємо оповідання про героїв

В другій половині жовтня у дитячих бібліотеках Львівщини проходить Свято української книжки. Оскільки 14 жовтня цього року на офіційному рівні було проголошено Днем захисника України багато заходів було орієнтовано на цю тематику. 
За порадою методичної служби Львівської обласної бібліотеки для дітей в бібліотеках області відбулась презентація книги «Героям слава!» видавництва «Мамине сонечко». На святкування були запрошені воїни-учасники АТО, пройшли голосні читання оповідань із запропонованого видання, організовані виставки дитячих малюнків за мотивами книги, виставки сучасної української книги. Пропонуємо поринути в атмосферу свята…

Львівська обласна бібліотека для дітей, м. Львів


Дрогобицька районна бібліотека для дітей, смт. Меденичі



Трускавецька міська бібліотека для дітей, м. Трускавець


Золочівська районна бібліотека для дітей, м. Золочів

Креативно святкування пройшли і в дитячих бібліотеках міст Буська, Дрогобича, Стрия.
За матеріалами 
колег-бібліотекарів

Читати далі...

22 жовтня 2015 р.

"Сучасна бібліотека: голос молодих"

Молоді бібліотекарі!
Львівська обласна бібліотека для дітей проводить соціологічне дослідження "Сучасна бібліотека: голос молодих" з метою моніторингу престижу бібліотечної професії та визначення актуальних фахових тем, які цікавлять молодих бібліотекарів (віком до 35 років) для вироблення методичних рекомендацій та підготовки виступів на семінарах і тренінгах у 2016 році.
Ваші відповіді будуть узагальнені. У разі Вашої згоди з конкретним варіантом відповіді підкресліть її, а на відкриті запитання напишіть свій варіант відповіді.
Заповнені анкети просимо надіслати на адресу електронної пошти odudok.metod@gmail.com до 05.11.2015 р. /лист директорам ЦБС від 20.10.2015 р./


Найменування бібліотеки_________________________
1.     Які Ваші мотиви вибору бібліотечної професії?_________________________
2.     Чи задоволені Ви своєю ділянкою роботи у бібліотеці?
§  так
§  ні
§  в іншому місці працювала (працював) би ефективніше
§  Ваш варіант _________________________________________________
3.     Коли і де останній раз Ви підвищували рівень професійної кваліфікації? /вкажіть рік і місце/_______________________________________________
4.     Із яких джерел Ви найчастіше отримуєте професійну інформацію?
§  фонд своєї бібліотеки
§  Інтернет
§  інші бібліотеки (вкажіть які__________________________________)
§  Ваш варіант _______________________________________________
5.     Якими своїми професійними досягненнями Ви пишаєтесь?
6.     Що б Ви зробили для покращення своєї бібліотеки?
7.     Яку методичну допомогу Ви б хотіли від обласної бібліотеки для дітей? /вкажіть тему або проблему/________________________________________
8.     Вкажіть відомості про себе:
§  вік _______________________________________________________
§  освіта ____________________________________________________
§  посада ____________________________________________________
§  бібліотечний стаж__________________________________________


Наперед вдячні!

Читати далі...

19 жовтня 2015 р.

Осіння лірика

За вікном осінь… Скільки  приємного, таємничого, цікавого вона несе з собою. Різнобарвна, розмаїта… Це пора року, яка спонукає до творчості, до фантазії…
Нещодавно бібліотека-філія №5 для дітей міста Борислава запросила на свято «Осінь неповторна, чарівна». Читачі, учні 3-х класів школи №4, поринули у театралізоване дійство, де пані Осінь закружляла у танку з Місяцями, пан Урожай розповів про свої здобутки, а справжньою окрасою стали Калина та Горобина. А яке свято без квітів? Айстра, Хризантема і Жоржина - барвисті панночки цієї пори. Талановиті артисти-читачі, учні 4-6 класів шкіл і гімназій міста, створили незабутню теплу атмосферу у бібліотеці.



На свято до дітвори з солодкими гостинцями завітала Віра Курпіта (Дубас), кандидат в депутати до місцевої та обласної ради від ВО «Батьківщина».

За матеріалом Ганни Чіхрак,
бібліотекаря
бібліотеки-філії № 5 для дітей МЦБС;
фото Лук'яна Начаса,
місто Борислав.
   

Читати далі...

16 жовтня 2015 р.

"Навздогін книзі". Випуск 6


    До Вашої уваги пропонуємо черговий випуск методичної закладки із серії                                                                "Навздогін книзі".

Гутовська-Адамчик, Малгожата. 110 вулиць [Текст] : роман / Малгожата Гутовська-Адамчик ; пер. з пол. Ярослави Івченко. – Львів : Урбіно, 2015. – 280 с.

Необтяжлива розповідь про життя шістнадцятирічного Міхала, його родину та друзів зацікавить як дорослих, так і дітей. Можливо, навіть доведеться воювати за право першості прочитання цієї книжки.
Попри неминучу для людства проблему батьків і дітей, і ті, й інші в цій книжці – дуже симпатичні люди. Авторці вдалося не стати на якийсь один бік, тому кожен зверне увагу на щось своє, знайде в цій історії власні больові точки. І, певно, батьки поспівчувають дітям, а діти – батькам. Між тим, декорації Польщі початку 2000-х років чимось схожі на теперішні українські реалії. Тато втратив престижну роботу, і родина замість відпочинку в Португалії, як було заплановано раніше, переїжджає зі столиці до маленького містечка. Але саме тут починаються усі пригоди...
Варто додати, що видавництво «Урбіно» має в своєму арсеналі багато перекладних книжок польських письменників, які з однаковою цікавістю читають як діти, так і дорослі.
Рекомендуємо книгу «110 вулиць», перш за все, для родинного читання. У бібліотеці, крім презентації книжки або дегустації літературних новинок, можна організувати віртуальну мандрівку за творчістю письменниці або створити буктрейлер за книгами видавництва «Урбіно», які перекладені з польської мови. З наочних форм популяризації рекомендуємо провести виставку однієї книги або конкурс на кращі ілюстрації до даної книжки.

Малгожата Гутовська-Адамчик - одна з найпопулярніших сучасних польських письменниць, журналістка, театрознавець, сценарист. Авторка численних романів для дорослих та молоді: трилогії «Цукерня під Амуром», її продовження — дилогії «Місто світла», «Париж, мистецтво та кохання Прекрасної епохи», молодіжних книжок — «Блакитні нитки», «Добре, що ти є», «11 вулиць», «220 маршрутів» та інших. Українською також перекладено роман «Дівчата з 13-ї вулиці», що став найкращою підлітковою книжкою 2008 року за версією польської секції IBBY.

Випускниця факультету театрознавства Театральної академії ім. Олександра Зельверовича. Певний час працювала вчителем польської мови і латини у Мінську-Мазовецькому. Дружина режисера кіно Войцеха Адамчика. Подружжя має двох синів.


Читати далі...

9 жовтня 2015 р.

Галицька осінь

Під такою назвою відбувся Міжнародний літературний фестиваль на Старосамбірщині.
У приміщенні середньої школи ім. М. Вербицького в с. Стрілки за участі відділу освіти РДА (методист районного інформаційного центру  -  Сива Л.С.)  та відділу культури (директор РЦБС — Сольчаник В.О.) відбулася зустріч українських та польських поетів з учнівською та студентською молоддю краю. Присутніми на заході були педагогічний колектив, учні школи та бібліотечні працівники. А для підведення підсумків прибули: львівські письменники Марія Людкевич, Юлія Карташ-Карп, письменниця нашого краю – Ольга Яворська, польські письменники – Казімир Бурнат, Ян Дидушак, Гейза Чеібі. 
Львівські письменники та гості, члени журі фестивалю, прочитали свої вірші та подарували книги для читачів району.



Всього взяли участь у фестивалі 16 молодих поетів Старосамбірщини. Цього року переможцями фестивалю стали: І місце – Уляна Вовчанчин (м. Старий Самбір), ІІ місце – Василь Чубик (с. Надиби), ІІІ місце – Марія Федина (с. Головецько).
За підсумками фестивалю буде виданий альманах, який надійде до бібліотек і навчальних закладів краю.


За матеріалом
Сольчаник Віри,
директора
Старосамбірської РЦБС

Читати далі...

7 жовтня 2015 р.

Свято української книжки

Львівська обласна бібліотек для дітей нагадує, що вже традиційно, у другій половині жовтня в бібліотеках Львівщини проходить Свято української книжки. Пропонуємо Свято провести з 12 по 21 жовтня.
Організації Свята української книжки має передувати його широка реклама в засобах масової інформації, оголошення у школах,  в соціальних мережах, плакати–запрошення у вітринах бібліотек, сайтах. Готуючись до Свята, пропонуємо організувати виставки кращих зразків української літератури для дітей, відкриті перегляди, тематичні полиці.
Нині, коли  гостро постає проблема збереження територіальної цілісності України, події на сході, допомогти читачам-дітям усвідомити себе громадянином-патріотом має стати пріоритетом і під час  проведення Свята української книжки. У такий буремний час з'являються новітні герої, які стають прикладом для наслідування нашим читачам.  Хочеться, щоб діти виховувалися на прикладах живих, на щастя, живих, іноді загиблих, які виконали свій обов'язок заради України і своєї родини, а не на чужих героях.
Пропонуємо Свято розпочати з презентації книжки.
Видавництво «Мамине сонечко» видало першу в Україні книжечку для дітей Героям Слава! Розповіді для дітей про героїв фронту і тилу : спецвипуск журналу «Маленький розумник» / худож. Х. Лукащук. – К. : Мамине сонечко, 2015. – 36 с., іл.
«Ця книга – наш скромний внесок у вшанування героїв, які захищають нашу Батьківщину. І це – найменше з того, на що заслуговують наші герої. Звичайно, всі оповідання у цій книжці – художні твори. Тож вони не збігаються в усіх деталях з реальними історіями. Та в них завжди є повага до наших героїв і захоплення їхньою боротьбою. Сподіваємося, наших читачів захоплять героїчні розповіді. Адже вони розраховані на дітей від 5 до 13 років. Хоча книга, напевно, буде цікавою для читачів будь-якого віку!» – зазначають ініціатори проекту.
Основна ідея проекту – зробити постійними дійовими особами творів для дітей їхніх сучасників (українських вояків, солдат і добровольців, медиків і волонтерів).
Відповідальний редактор Оксана Давидова зазначає, що дітям треба правильно подавати історії про героїв та війну, а не лякати їх ними.
Під час проведення Свята читачам можна запропонувати написати оповідання на задану тему, намалювати малюнки, провести голосні читання кращих оповідань та оформити виставку робіт, які потім за допомогою місцевих волонтерів будуть передані воїнам АТО.
Книга «Героям Слава!» надійшла у дитячі бібліотеки Львівщини за обласною Програмою поповнення фондів 2015 року.
 Для додаткового замовлення книжки звертайтеся за телефоном: (044)220-42-33. Щоб отримати більш повну інформацію, телефонуйте за номером (044)220-42-32, або пишіть на поштову скриньку tak_@ua.fm .

Цей матеріал  має на меті нагадати Вам про наближення Свята. А як зробити його справжньою культурною подією у масштабах вашого району, міста, села, кожної бібліотеки – це залежить від творчості, фантазії і бажання самого бібліотекаря. Бажаємо вам успіхів, а читачам – цікавого Свята української книжки!
А також чекаємо від Вас фотозвітів з місць проведення Свята, які обов’язково помістимо на нашому блозі «БлоГнот методиста».



Читати далі...

5 жовтня 2015 р.

Проект "Бібліотека Малого Лева" продовжується

Після літніх канікул "Бібліотека Малого Лева" продовжує подорожі бібліотеками Львівщини.
На цей раз  читачі Бродівщини зустрічатимуть Андрія Бачинського, який презентуватиме свою нову книгу "140 децибелів тиші".
А ми пропонуємо Вашій увазі черговий випуск методичної закладки із серії "Нові і класні".


Бачинський, А. 140 децибелів тиші : для серед. шк. віку / Андрій Бачинський. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2015.— 128 с.

Письменник у своїй новій книзі «140 децибелів тиші» торкнувся дуже тонкої та непростої теми – ставлення до дітей з особливими потребами у сучасному суспільстві. Книжка цілком присвячена темі глухонімих підлітків, які, хоча й поруч із нами, проте живуть в іншому, паралельному світі. Кожен їхній день – це битва на виживання.
Драматична історія розповідає про юного музиканта, який в автомобільній аварії втратив не тільки близьких людей, але й слух. У цей надважкий момент герою треба подолати зневіру і відчай, віднайти сили і мотивацію жити далі, що видається нелегко. Щоб вирватися із злочинного світу, врятувати названу сестру від страшної біди, Сергій повинен активно діяти.
Книга про раптові удари долі та силу духу вийшла надзвичайно людяною, і стане чудовим чтивом для тих, хто любить зворушливі і при цьому реалістичні історії.
«Тема особливих людей – непроста, але потребує обговорення. Тим паче, що у підлітковій літературі вона піднімається вкрай рідко. Найважливіша річ для кожного з нас загалом і для дітей із особливими потребами зокрема – знайти своїх людей і не бути самотнім у цьому світі», – зауважила головний редактор ВСЛ Мар’яна Савка.

«Ставлення до дітей з особливими потребами в Україні стає значно кращим, хоча цих дітей і досі не сприймають, як людей із надзвичайними можливостями. Їх жаліють, катастрофічно недооцінюють, а нам варто вчитися бачити в них не лише особливі потреби, а й особливі таланти», – радить письменник.

 
Андрій Михайлович Бачинський народився 19 січня 1968 року у місті Калуші на Івано-Франківщині. Закінчив «Львівську політехніку». За освiтою – інженер-конструктор електронних приладів, чим і досі займається. Але література залишається головним захопленням і сенсом життя пана Андрія.



Письменник у лютому цього року вже відвідав бібліотеки Львівщини, де провів серію літературних зустрічей з читачами, презентуючи  пригодницьку повість «Детективи в Артеку».




Читати далі...