27 травня 2015 р.

"Навздогін книзі". Випуск 2


До вашої уваги пропонуємо черговий випуск методичної закладки з серії "Навздогін книзі", присвячений
Керрол, Л. Алісині пригоди у Дивокраї. Аліса у Задзеркаллі : повісті : для серед. та ст. шк. віку / Льюїс Керрол ; пер. з англ. В. Корнієнка. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2007. – 224 с. – (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах «Світовид». Серія друга. Література ХІХ століття.) 

           2015 рік багатий на книжкові ювілеї…

1865 рік… У лондонському видавництві "Макміллан" побачила світ чудова і успішна книга Льюїса Керролла (справжнє ім`я — Чарльз Лютвідж Доджсон), яка тільки з 1865 по1889 р. в Англії перевидавалася тридцять разів.
         Твір в жанрі абсурду став результатом дружби англійського математика, письменника і поета з дітьми Генрі Лидделла, декана оксфордського коледжу Крайст-Черч, в якому він на той час викладав. Середня з трьох дочок декана називалась Алісою.
         Героїня книги починає свою подорож у Дивокрай несподівано для себе самої: розімліла від спеки і неробства вона раптом помітила кролика, що виявився не тільки мовцем, але ще й власником кишенькових годинників, а до того ж він кудись дуже поспішав. Згораючи від цікавості, дівчинка кинулася за ним в нору і потрапила у  фантастичний світ, населений дивовижними істотами…
         Створений в секундному пориві всесвіт Аліси потряс весь світ. Напевно, жоден художній твір на світі не має стільки читачів, наслідувачів і ненависників, як твори Льюїса Керролла.  Спочатку казка називалася «Пригоди Аліси під Землею», а сьогодні її перший рукопис (колись подарований автором реальній героїні) зберігається в Британській Бібліотеці. 
         Нещодавно дитячі бібліотеки Львівщини отримали нове видання цієї історії, яке є запрошенням до гри з цікавим суперпризомсімейна путівка... З нагоди ювілею, 150 річчя видання «Аліса в країні чудес» Льюїса Керрола, у Великобританії з'явився у продажу блок з 10 нових марок, присвячених цій дитячій книзі, яка увійшла в золотий фонд світової літератури. http://www.galka.if.ua/do-150-richchya-z-dnya-vihodu-knigi-alisa-v-krayini-div-v-angliyi-vipustili-poshtovi-marki/  
        Рекомендуємо скористатись цією інформацією при підготовці заходів:  презентації як книги, так і її автора. Пропонуємо провести літературну гру «Таємниці мешканців чарівної країни», літературний ювілей «Країна див Льюїса Керрола»  (розробки заходів наявні у фондах Львівської обласної бібліотеки для дітей),  вдалим доповненням до  презентації за твором стане показ мультфільму, вікторина за героями 
Світ фантазій казки вдало поєднається у різних формах роботи бібліотеки.

Читати далі...

21 травня 2015 р.

Селфі-вишиванка по-бібліотечному...



                                        Дрогобицька районна бібліотека для дітей



     Бродівська районна бібліотека для дітей





Читати далі...

20 травня 2015 р.

Мандрівка країнами Європи

Щороку Україна святкує у третю суботу травня День Європи...

У Трускавці до святкувань долучились гуртківці Будинку учнівської творчості разом з вчителями. Вони подорожували країнами Європи в міській бібліотеці для дітей. 
Діти розповідали про європейські країни різними мовами (англійською, німецькою, французькою), співали пісні, декламували вірші. 
Вікторини про кожну країну протестували знання юних ерудитів.





Звичайно, людина не може одночас відвідати всі цікаві куточки нашої планети. Тоді на допомогу приходять книжки, бібліотеки. 

Отож запрошуємо всіх до подорожі книжковим морем...

За матеріалом 
Зіновії Мазур, 
заступника директора МЦБС 
по роботі з дітьми, 
             м. Трускавець. 

Читати далі...

19 травня 2015 р.

А Ви готові до Дня вишиванки?

21 травня

В цей день кожен українець може одягнути вишиванку, вийти у ній на роботу, в школу, в бібліотеку…
Тож, шановні колеги, підтримаймо цю акцію…

Чекаємо від вас селфі з місця подій, яке помістимо на блозі.


Читати далі...

14 травня 2015 р.

УВАГА! Brovchyk Club - стартував!

Поспішаємо поділитися радісною новиною!

Бровко та Мурчик запрошують всі бібліотеки Львівщини та їх читачів взяти участь у цікавому дійстві, разом зі своїми улюбленцями песиками та котиками - стати учасниками міжнародного дитячого клубу Brovchуk Club та допомогти їм порахувати кого у світі більше - котів чи собак?
3 кроки до вступу в Brovchуk Club:
1. Зареєструватись на сайті.
2. Завантажити на сайт фото своїх улюбленців, песика або котика, із яких буде утворюватись карту світу.
3. Надати стислу інформацію про тваринку та вказати країну проживання.

УВАГА! Оригінальні фото щотижня виставлятимуться на сайті! А кожного місяця Бровко та Мурчик визначатимуть переможця в номінації «Найоригінальніше фото», яке отримає нагороду - комплект книжок про захоплюючі пригоди Бровка та Мурчика, а також сувенірну продукцію із зображенням героїв.
Також учасники клубу можуть надсилати цікаві історії, які відбуваються із їхніми маленькими друзями (через розділ на сайті «Літопис»). З цих сюжетів створюватиметься нескінчений котячо-собачий бестселер.

Пропонуємо бібліотекам Львівщини, що працюють з дитячою аудиторією, стати партнером Brovchуk Club. 
Кожній бібліотеці-партнеру буде презентовано серію книжок про пригоди Бровка та Мурчика. Заявки подавайте на int.brovchykclub@gmail.com.





Читати далі...

12 травня 2015 р.

«Бібілотека у форматі Д°»

Шановні колеги!
Побачив світ науково-популярний журнал «Бібліотека у форматі Д°»..


На сторінках цього видання, назву якого можна розшифрувати як "Бібліотека у форматі Дитинство" обговорюватимуться актуальні проблемні питання функціонування мережі спеціалізованих бібліотек для дітей; розглядатимуться нові нормативно-правові акти, спрямовані на покращення бібліотечної галузі; здійснюватиметься обмін професійним досвідом, який стане ще одним кроком до покращення функціонування спеціалізованих бібліотек для дітей на сучасному етапі, а також велика увага приділятиметься досвіду з фандрейзингової та грантової діяльності, спрямованої на пошук та залучення додаткових ресурсів для всебічного розвитку бібліотек, оновлення їх матеріально-технічної бази, що значно впливає на формування позитивного іміджу бібліотек.


Запрошуємо усіх фахівців мережі спеціалізованих бібліотек для дітей до співпраці на сторінках цього журналу.

А також читайте про нас... 

Читати далі...

8 травня 2015 р.

400 років бібліотечної арифметики

Що таке хороша бібліотека?
Гарні фонди, комфортне приміщення, сучасне обладнання і звичайно ж, люди - бібліотекарі, які присвятили своїй бібліотеці роки самовідданої праці. Ті, які зберігають традиції і вчать молодих, які не зрадили своєму фаху у найтяжчі часи, для яких бібліотека – це доля, покликання і життя. Наша розповідь – про ветеранів нашої бібліотеки – Львівської обласної бібліотеки для дітей.


…Напевно, не так багато знайдеться людей, у яких за 53 роки праці в трудовій книжці лише один запис про місце роботи. У нашому колективі така людина є. Це Олександра Іванівна Купіна, яка у далекому 1962 році випускницею школи прийшла до Львівської обласної бібліотеки для дітей. Бібліотечній справі Олександра Купіна віддала 50 років свого життя, сповненого радощами, професійними здобутками… А ще вона ніколи й думки не допускала, аби змінити місце праці, залишаючись вірною рідній бібліотеці.

А через руки цієї людини пройшла кожна бібліотечна книжка. Вона досконало знає фонд бібліотеки і не боїться труднощів і темних закутків книгосховищ. Це Любов Василівна Мудрик. 41 рік працює Любов Василівна у нашій бібліотеці, і вже 32 роки – завідувач відділу зберігання фондів.

Сміливість, відвертість, вміння відстоювати професійні та соціальні інтереси колективу, здатність об’єднувати людей – це все про Вікторію Василівну Кениз, яка 39 років віддала нашій бібліотеці. Саме тому більше двадцяти років вона була головою профспілкового комітету. А ще – Вікторія Василівна – з династії бібліотекарів. Тут працювала її мати, а сьогодні продовжують сімейну традицію Вікторія Василівна та її син Віктор.

Сьогодні тяжко уявити життя нашої бібліотеки без Свєтач Ірини Адольфівни. 35 років присвятила вона бібліотеці, працелюбна, активна і життєрадісна, вона подає приклад відданості рідній бібліотеці нашій молоді.

За 34 роки праці в бібліотеці Олена Сергіївна Марчук працювала на багатьох ділянках: починала гардеробницею, після закінчення інституту працювала у відділі обслуговування, була бібліотекарем, бібліографом. Саме тому вона стала професіоналом високої проби і зараз очолює відділ комплектування фондів.

Чесна, принципова, людина широкої душі, небайдужа до людського горя, і соціальної несправедливості – це все про Надію Богданівну Лавринів, завідувача відділу обслуговування читачів – учнів 5-9класів, яка 34 роки працює в бібліотеці. Про таких, як вона, ще кажуть: професіонал з великої літери, справжній знавець літератури. Вдалі книжкові виставки, вишуканий дизайн, затишок, створений її руками, нікого не залишають байдужими.

Любов Стефанівна Сташко в бібліотеці працює 31 рік і вже багато років опікується дитячими бібліотеками Львівщини. Немає в області такої дитячої книгозбірні, куди б за роки свої роботи не завітала Любов Стефанівна. ЇЇ характерна риса – мобільність та постійна потреба у підвищенні свого професійного рівня. Кожне службове відрядження – це не тільки обмін досвідом з колегами, а й впровадження інноваційних елементів у практику роботи ЦБС області.
Свою трудову діяльність Лариса Лугова розпочала 1978 року в бібліотеці-філії № 22 Львівської МЦБС для дітей. Стрімко крокуючи професійними сходинками від бібліотекаря до завідувача філії, набуває бібліотечного досвіду, формує власний погляд на шляхи розвитку бібліотечного обслуговування. У 1985 році Ларису Анатоліївну Лугову запрошують на посаду заступника директора Львівської обласної бібліотеки для дітей. І вже 30 років Лариса Анатоліївна працює в обласній бібліотеці для дітей, а з жовтня 2010 року - очолює бібліотеку.
         Принципова, вимоглива, креативна, вона по праву користується повагою всього колективу, бібліотечної спільноти Львова та України. 2009 року Ларису Лугову обирають членом Президії УБА, враховуючи її великий авторитет у бібліотечних колах, і в цей же рік їй присвоюють звання «Заслужений працівник культури».
    27 років творчого неспокою, пошуків нового, постійне навчання і самовдосконалення. Кожне завдання у сфері новітніх технологій може вирішити Кремньова Олена Юріївна – адже вона гуру свої справи.  Не зупинятися – ось життєве кредо Олени Юріївни, бо вона – непересічна особистість, наставник і приклад для молодих.

         У кожного міста є свої легенди. У нашому древньому Львові багато легенд про левів, які лягли в основу цікавого проекту «Леотека», ініціатором якого була  Валентина Дмитрівна Шевченко. За 25 років, що Валентина Дмитрівна працює в бібліотеці, виросли покоління читачів, але й сьогодні всі заходи, які вона проводить для читачів - цікаві, незвичайні, завжди мають якусь ігрову «родзинку», елемент, що стимулює дітей до читання. А ще вона гарна господиня, дбайлива, уміла рукодільниця.

Бібліотекарем мріяла стати з дитинства і вже відсвяткувала «срібний ювілей» роботи в нашій бібліотеці. Але, крім улюбленої професії має справжній талант  письменника. Її чудові дописи на блозі «Жизнь и жизнь» у ЖЖ всі читали із захопленням, і, як підсумок (не підсумок, а, скоріше, початок письменницької кар’єри) – публікація оповідань Ірини Григорівни Мордовенко (Показанової) у книзі «Львів. Львів’янки. Любов».

…Якщо ми складемо трудові роки всіх, про кого написано вище, вийде майже 400 років. Ціла епоха, декілька поколінь, тисячі читачів, сотні тисяч книг. 400 років любові. До справжньої літератури, до обраного фаху, а, головне, - до дітей. Які вперше переступають поріг бібліотеки і яким ми посміхаємось і говоримо: «Привіт! Це – твоя бібліотека!». І неважливо, в якому відділі цієї бібліотеки ми працюємо. Вона – наше життя!

Але ми ще не розповіли вам про нашу бібліотечну молодь :) … 

Читати далі...

З ім`ям великого Андрея: краєзнавчий атлас

Сьогодні на нашому блозі стартує новий краєзнавчий атлас, де будемо розміщувати фотографії отримані від бібліотекарів зі всіх куточків Львівщини. Адже у 2015 році відзначаємо 150-річчя з дня народження Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького.


Мета нашого краєзнавчого атласу полягає в тому, щоб зібрати якомога більше відомостей про пам’ятні місця пов’язані з іменем нашого Митрополита на Львівщині і у такий спосіб відзначити «Рік Митрополита Андрея».
Плануємо створення колекції світлин з метою вивчення та збереження духовного, історичного та культурного надбання українського народу. Зібрані матеріали будуть видані та виставлені на нашому блозі та створять цінний краєзнавчий ресурс, якими зможуть скористатись всі бажаючі.

Отже зустрічайте першу світлину.

м. Червоноград


У 1990 році III – я сесія першого демократичного скликання Червоноградської міської Ради народних депутатів від 24. 09. 1990 року винесла ухвалу «Про перейменування вулиць міста Червонограда, Соснівки та смт. Гірник». Була створена робоча група із депутатського корпусу, громадських активістів, які провели опитування та роз’яснювальну роботу серед мешканців тих вулиць, які мали змінити старі назви на нові. Тільки після усіх організаційних заходів назви вулиць змінились. Це загалом становило – 54 вулиці.

Вулиця Молодогвардійців, отримала назву митрополита Андрея Шептицького. Це одна із найбільших вулиць, прилеглих до центру міста. Знаковим є те, що на ній збудовано найбільшу культову споруду – церква св. Йосафата. Вона на стільки гармонійно вписалася в архітектуру міста, що з трьох прилеглих до неї вулиць можна побачити усю красу і велич цього храму. 

Читати далі...