27 березня 2015 р.

Марафон дитячого читання: репортаж

Всеукраїнський тиждень дитячого читання об`єднав бібліотеки області у цікавому читанні книг «Видавництва Старого Лева», що стали відкриттям для дорослих і дітей.

На Самбірщині пройшов цикл заходів, де працівники  бібліотек  у  спільній  координаційній  роботі  з  школою,  вчителями  провели  голосні  читання,  бесіди... 

  Районна дитяча бібліотека, м.Самбір

Бібліотека-філія для дітей м.Самбора 

   Бібліотека-філія  для  дітей  м. Рудки

Бібліотека-філія  смт. Дубляни -1

       Бібліотека-філія с.  Бісковичі















Долучилась до "марафону читання" Дрогобицька районна бібліотека для дітей, яка з учнями 5-а класу Меденицької СЗШ провела літературну годину «Читай як ми. Читай разом з нами. Читай краще нас». 





За матеріалами
Буци В.Я.,
заступника директора по роботі з дітьми
Самбірської РЦБС
і
Дякович Л.В.,
заступника директора по роботі з дітьми
Дрогобицької РЦБС
      
Читати далі...

20 березня 2015 р.

20 березня - обласний День дитячого читання на Львівщині: фотозвіт


Читаємо...


Львівська обласна бібліотека для дітей




Дрогобицька районна бібліотека для дітей
(ДНЗ «Калинонька»)




Золочівська районна бібліотека для дітей




Трускавецька міська бібліотека для дітей




Р. S. Читацький марафон присвячений кращим книгам «Видавництва Старого Лева» пройшов у дитячих книгозбірнях БродівБуська, Жидачева, Пустомит, Сокаля, Червонограда

Читати далі...

16 березня 2015 р.

Дзвенять Кобзареві струни

У ці березневі дні ми звертаємось до творчості Тараса Григоровича Шевченка. Його наука у віршованому слові вчить, спонукає до дії, розраджує… Слово Кобзаря звучить нині не лише з високої сцени мегаполісів України, але в мальовничих куточках Львівщини - у дитячих бібліотеках Борислава, Бродів, ЖидачеваПустомит, Стрия, Червонограда та ін.
На конкурс читців поезій серед учнів 7-9 класів, присвячений 201-й річниці з дня народження Т. Г. Шевченка, запросила бібліотека смт. Підбуж, що на Дрогобиччині.



Літературно-музичне свято «Кобзарева струна не вмирає» відбулось у Трускавецькій міській бібліотеці для дітей. 
Читачі і гості, учні 6-их класів СЗШ №3, відкривали творчість Великого Кобзаря для себе та своїх ровесників, щиро декламуючи вірші Тараса, виконуючи пісні на його слова під музичний супровід бібліотекаря Лесі Цісінської. А родзинкою свята традиційно стала інсценізація балади Шевченка «Тополя». 


Читати і перечитувати Шевченка сьогодні варто як дорослому, так і дитині…
За матеріалами 
Надії Яким,
бібліотекаря Дрогобицької ЦБС
та
Зіновії Мазур,
заступника директора по роботі з дітьми
Трускавецької МЦБС.


Читати далі...

13 березня 2015 р.

Україна понад усе

Під такою назвою на Жовківщині проходив конкурс малюнків присвячених пам'яті героїв Небесної сотні. 
Кращі роботи школярів були представлені на виставці у районній дитячій бібліотеці.




                    











Надія Хомишин,
заступник директора по роботі з дітьми
Жовківської ЦБС 


Читати далі...

11 березня 2015 р.

Стартує конкурсу «Найкращий читач Львівщини – 2015»

Рекомендації
до проведення конкурсу «Найкращий читач Львівщини – 2015»
1.     Загальні положення
         Конкурс дитячого читання «Найкращий читач Львівщини – 2015» ( далі – Конкурс) є відкритим і проводиться як творче змагання дітей в усіх населених пунктах Львівської області.
         Організаторами Конкурсу є: Громадська організація «Форум видавців» , Львівська обласна бібліотека для дітей.
2.     Мета і завдання Конкурсу
Конкурс проводиться з метою:
·        підвищення рівня особистого розвитку дітей через заохочення їх до систематичного читання;
·        підвищення суспільного значення і ролі бібліотек в процесі соціальної адаптації і набуття культурної компетентності дітей.
Завданням Конкурсу є:
·        вироблення у дітей навичок самостійної роботи з книгою,
·        читання: критичного аналізу, переосмислення прочитаного;
·        залучення до участі у Конкурсі якомога більшої кількості дітей відповідного віку;
·        створення передумов для поступового збільшення кількості учасників, активна робота по залученню до читання дітей, які не мають навичок чи потреби постійного читання;
·        популяризація найкращих надбань української і світової класичної й сучасної літератури;
·        привернення громадськості, засобів масової інформації до проблем дитячого читання.
3.     Проведення Конкурсу
Конкурс проводиться серед дітей-учнів 6-7 класів з 15 березня до 28 квітня 2015 року у три етап:
1-й етап (відбірковий) – проводиться з 15 березня – 15 квітня 2015р. в усіх дитячих і сільських бібліотеках (філіях) населених пунктів Львівської області.
2-й етап (міський/районний) - проводиться з 15 квітня – 26 квітня 2015р. в районних (міських) дитячих бібліотеках.
3-й етап (обласний) – проводиться 28 квітня 2015р.
         Обласний конкурс «Найкращий читач Львівщини – 2015» може проводитись в довільній формі (театралізованій, ігровій та ін.) за вибором відповідальних за його проведення. 
Порядок проведення Конкурсу
Перший етап  (15 березня – 15 квітня)         1-й етап (відбірковий). Дитячі та сільські бібліотеки всіх населених пунктів Львівщини проводять перший етап у довільній формі (у вигляді літературної гри, вікторини, письмових завдань що).
         Учні 6 та 7 класів, які бажають взяти участь у конкурсі, зголошуються до сільської бібліотеки (філії). Конкурс є відкритим, тому до участі в ньому допускаються діти відповідного віку, як читачі бібліотеки, так і ті, які не є читачами бібліотеки.
         З метою залучення якомога більшої кількості дітей до участі в конкурсі, бібліотекар здійснює широку рекламу конкурсу в школах свого населеного пункту.
Бібліотекарі дитячих та сільських бібліотек реєструють всіх охочих, інформують про умови Конкурсу, рекомендують книжки до читання.
Результатом проведення першого етапу конкурсу є визначення двох переможців (6 та 7 кл.), які отримують звання «Найкращий читач бібліотеки».
         За підсумками першого етапу у районну бібліотеку для дітей надаються списки учасників та протокол засідання журі з даними про двох переможців (6 та 7 клас). Переможці 1-го етапу беруть участь у 2-му етапі.
Другий етап  ( 15 квітня – 26 квітня)
         2-й етап (міський/районний) проводиться в районних (міських) дитячих бібліотеках.
         Відповідальним за проведення 2-го етапу конкурсу є заступник директора  ЦБС по роботі з дітьми.
Форма проведення 2-го етапу Конкурсу довільна (у вигляді літературної гри, вікторини, письмових завдань тощо). Журі визначає 2-х переможців, які отримують звання «Найкращий читач району (міста)».
         Координатор 2-го етапу подає до Львівської обласної бібліотеки для дітей списки всіх учасників 1-го та 2-го етапів та протокол, у якому визначені переможці 2-го етапу та списки прочитаних переможцями 2-го етапу книжок (поза шкільною програмою), фото з конкурсу.
         Інформацію подавати за електронними адресами metod5033@gmail.com ; metodyst@lodb.org.ua або поштою: 79008, м.Львів вул.В.Винниченка, 1.

          

Читати далі...

6 березня 2015 р.

«Читати — це дієслово без наказового способу»

Читати — це дієслово без наказового : методичні поради до проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання 2015 / Національна бібліотека України для дітей. – К., 2015.

        Щороку, у весняні дні, дитячі бібліотеки України проводять Всеукраїнський тиждень дитячого читання.
         Тиждень дитячого читання — свято, яке зараз як ніколи набуває особливого змісту: тактовно, ненав’язливо, але цікаво і захоплююче організувати зустріч дитини і книги. Адже, як вважає сучасний французький письменник Даніель Пеннак у своїй книзі «Як роман»: «Дієслово «читати» не терпить наказового способу», тому зацікавити читанням, організувати зустріч дітей з головними книгами дитинства – одне із завдань Тижня дитячого читання.
         Як же провести Тиждень змістовно, цікаво і корисно? Що поставити на перший план? Як мають бути оформлені бібліотеки, як краще організувати ігри, зустрічі? На чому зробити головний акцент?
         При плануванні Тижня - 2015 рекомендуємо звернути увагу на оформлення бібліотеки — у першу чергу, на книжкові виставки. Експозиції можна оформити за допомогою самих читачів: запропонувати принести книжки із своїм іменем та короткі відгуки про них «Це я люблю читати, а це не люблю!» (прекрасний засіб виявити читацькі симпатії та антипатії), «Улюблені книги моїх батьків» тощо. Доречними будуть і плакати-звернення до читачів, або плакати-цікавинки (реклама тієї чи іншої книги або автора). При оформленні таких плакатів важливо зацікавити читачів фактами біографії письменника, або влучними цитатами із книги, талановитою ілюстрацією або кадром із фільму-екранізації.
         Використавши сучасні медіа - та Інтернет-ресурси, можна зробити для читачів слайд-презентацію «День народження книги», присвячену книгам – ювілярам (додаток 1).
         Згідно Указу Президента України № 604/2012 від 19.10.2012 р. «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» 2015 рік оголошений Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. А враховуючи буремні події, які  відбуваються сьогодні у державі, вважаємо, що доречним під час Тижня буде проведення заходів, присвячених патріотичному вихованню.
         Придивимося до дітей, які щодня приходять до бібліотеки. Будь-який бібліотекар, що працює із дітьми, може легко розділити їх на тих, хто не читає (адже до бібліотеки ходять не лише читачі, але чимало гуртківців, глядачів масових заходів, екскурсантів), на тих, хто читає програмні твори (погодимося, що таких основна маса), і нарешті, на завзятих читачів. Умовно можна їх назвати нечитайками, трохичитайками і читайками. Поруч із традиційними героями Тижня можна ввести і таку трійцю: Нечитайко, Трохичитайко і Читайко.
         Однією з подій Тижня може бути проведення конкурсу «Суперчитач» (додаток 2), який може проводитися протягом кількох днів для читачів різних вікових категорій. Такий конкурс вимагає як від бібліотекарів, так і від учасників підготовки, отже готуватися до нього треба заздалегідь. Учасники повинні подати заяви від імені того чи іншого літературного героя, під яким читач буде брати участь у трьох ігрових турах («літературна рибалка», «літературний крос», «літературний тир»). Крім вищеназваних ігор, з учасниками конкурсу можна проводити презентацію костюму літературного героя, влаштувати літературно-театральне шоу, кулінарний конкурс тощо.
         Що можна зробити під час Тижня для нечитайків? На щастя, сучасна дитяча бібліотека може запропонувати не лише книгу. Різноманітні гуртки, студії, клуби за інтересами широко відкривають двері для дітей, і їхня діяльність, навіть не пов’язана безпосередньо із книгою, може бути корисною і цікавою для тих, хто не читає. Отже, діти можуть малювати, ліпити, грати, танцювати, бути глядачами на різних заходах і конкурсах, спілкуватися між собою, переглядати фільми. Звернемося до дітей такими словами: «Ти не хочеш читати? Це твоє право, і ніхто тебе не примушує. Але зазирни до нас — і може знайдеш заняття тобі до душі? Або ж просто весело проведеш час. Запевняємо, що нудно тобі не буде».
         Серед нечитайків можна виділити тих, хто не читає, але любить слухати читання вголос. І запевняємо, що це не лише малі діти. У бібліотеці можна виділити «куточок голосного читання». Сюди можуть приходити і батьки з дітлахами, і вчителі із дітьми, і, нарешті, бібліотекар із своїми підопічними. Можна запропонувати читання із чаюванням, можна запросити дітлахів із їх улюбленими іграшками або навіть із домашніми улюбленцями. Головне — створити атмосферу теплого спілкування і довіри.
         Перевантажені шкільною програмою читачі, які сумно дивляться на список книг, які — кров з носу! — вони мають прочитати (і забути!) — це типовий портрет сучасного читача-підлітка. Саме трохичитайків слід зацікавити! Показати, що читання — це не важко, а навпаки — легко, цікаво, захоплююче! У залученні до книги трохичитайків у пригоді стануть будь-які методи: мета у даному випадку виправдовує засоби. І, на щастя, дитячими бібліотеками за останні роки накопичено багатий досвід інноваційних методів популяризації читання для дітей різних вікових категорій: квести, флеш-моби, ніч у бібліотеці, залучення медіа та Інтернету, перегляд фільмів. 
         Дитина не може полюбити читання з примусу, які б при цьому тричі правильні аргументи не приводити їй на користь книги. Сказати дітям владно: «Читайте!» — можна лише з однією метою: навіки поселити у душі відразу до книги. А можна звернутися таким чином: «Ми хочемо вас не примусити любити читання, але показати, яку радість, насолоду, задоволення воно приносить».

                 Відкрити свято у Львівській області рекомендуємо проведенням обласного Дня дитячого читання, який цього року носить назву «Читаємо книжки Старого Лева» та стартом конкурс «Найкращий читач Львівщини – 2015». Адже 1-й етап (відбірковий) – буде проходити з 20 березня – 25 квітня 2015р. в усіх дитячих і сільських бібліотеках (філіях) населених пунктів Львівської області.

Читати далі...

4 березня 2015 р.

Мотиваційна школа професійного зростання стартувала!

У Львівській обласній бібліотеці для дітей 3 березня стартувала Мотиваційна школа професійного зростання сучасного дитячого бібліотекаря із циклу виїзних тренінгів «Бібліотека позитивних змін».
«Дебют» відбувся на Жовківщині – у бібліотеці-філії м. Рава-Руська. Бібліотекарі міста, а також навколишніх сіл взяли участь у майстер-класі «Одна команда – одна мета!».


Практичні завдання допомогли краще зрозуміти, що потрібно, аби робота бібліотеки була ефективною, а бібліотекарі – успішними…



    

Читати далі...

2 березня 2015 р.

«Читаємо книжки Старого Лева»

З метою популяризації і підтримки дитячого читання, залучення до бібліотеки нових юних користувачів Львівська обласна бібліотека для дітей закликає провести в дитячих бібліотеках обласний День дитячого читання.
Дата проведення обласного Дня читання - 20 березня - стає доброю традицією.
Важко знайти у області дитячу бібліотеку, де б не було книг, виданих Видавництвом Старого Лева.
Пропонуємо в цей день провести голосні читання книг найвідомішого львівського видавництва, ознайомлення дітей - читачів районних та сільських бібліотек з новинками сучасної літератури в бібліотеках, школах, дитячих садочках, на місцевому радіо та телебаченні. До участі в Дні читання залучайте відомих людей вашого району, міста чи села, представників влади, письменників, вчителів, батьків.
А також чекаємо від вас цікавих інформацій та фотозвітів про проведення обласного Дня дитячого читання у Ваших бібліотеках, які обіцяємо висвітлити на нашому блозі.

Читати далі...