27 травня 2014 р.

Інновації оселилися в ...

Шановні колеги!
Запрошуємо вас стати авторами нової сторінки, якою поповнився наш БлоГнот Методиста. Тут ви можете презентувати інноваційні перлинки з власного досвіду, дізнатись про креативні ідеї колег. 

Отож, не пропустіть і завітайте...

Читати далі...

22 травня 2014 р.

Форум миру

День Європи в містечку Яворів, що на Львівщині, відкрив форум миру, добра та благополуччя, який організували працівники районної центральної бібліотечної системи, очолювані Марією Марків.


 






Питання євроінтеграції є найбільш актуальним для нашої держави сьогодні. Учасники зібрання зійшлися на єдиній думці: мир та благополуччя в Україні залежать від її повноправного членства в ЄС.


Родзинкою події стали мультимедійна презентація та відкриття книжкової виставки «Пізнаймо Європу в Україні».


Книжкова виставка діятиме в читальній залі ЦРБ не лише під час вшанування Днів Європи в Україні, а й постійно: тому кожен бажаючий може з нею  ознайомитися. Отож завітайте у гості до книгзбірні цього містечка...

Принагідно нагадаємо, що День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Щорічне відзначення цього заходу в Україні започатковано ще у 2003 році.

Читати далі...

20 травня 2014 р.

Мамині руки – колискова моя

Мама… Рідна і прекрасна, оспівана поетами, увічнена художниками. В усіх народів, в усі віки жінка – матір була уособленням святості, ніжності і любові. Її мудрість поважали в сім’ї, прислухалися до порад, в яких  знаходили  спокій  і надію… У житті кожного з нас мама займає особливе місце. 
Такими словами розпочалось Свято Матері у бібліотеці – філії № 5 для дітей Бориславської МЦБС. Окрасою дійства стала Весна (Лютак Каріна, учениця ЗОШ № 5, 3Б кл.), яка  привітала дорогих матусь зі святом.


Вірші про маму читали члени клубу «Юні друзі книги», у виконанні бандуристки  Кондратишин Марти прозвучала  «Пісня про матусю».


На свято були запрошені  матусі та бабусі,  а також учні  3А класу (вчитель Кирчей Олена  Юріївна), 3Б класу (вчитель Семінська Орися Іванівна) ЗОШ № 5. Упродовж заходу багато цікавого лунало про наших мам і про те, що кожна в світі людина повинна з любов’ю і ніжністю ставитись до Матері, бо з неї починається дорога у майбутнє. А на завершення літературно –музичної композиції дітки привітали своїх матусь і бабусь весняними квітами та щирими поцілунками.


За матеріалом
Наталії Пріцак,
бібліотекаря
бібліотеки – філії № 5
для дітей,
м. Борислав.

Читати далі...

16 травня 2014 р.

Бібліотека - центр культурного і духовного спілкування для користувачів

Сьогодні бібліотека - центр культурного і духовного спілкування для всіх користувачів, забезпечує їх інформаційні, ділові та освітні потреби. А оскільки людина та її здоров’я є найбільшою цінністю держави, яка докладає чимало зусиль для створення умов формування здорового способу життя кожного українця, саме тому бібліотеки є цим осередком, яке у цьому допомагає та сприяє.  
Нещодавно на базі  бібліотеки – філіалу села Лозино відбувся семінар бібліотечних працівників на тему:  «Питання здорового способу життя та ековалеологія в бібліотеках – філіалах Яворівщини».
Розкрили питання семінару: директор Яворівської ЦБС Марія Марків, Любов Сташко (Львівська обласна бібліотека для дітей) презентувавши мультимедійну презентацію, яка об’єднала присутніх навколо цікавих екологічних проблем сьогодення під назвою: «Формування здорового способу життя, як один з напрямів роботи бібліотек – філіалів з дітьми».
Про спільну роботу бібліотеки з школою, своє рідне село, його мальовничі краєвиди, формування у дітей здорового способу життя розповіла заступник директора СЗШ І-ІІст. Марія Хавалко, а цікаву та пізнавальну мультимедійну презентацію «Роль природоохоронних об’єктів у формуванні здорового суспільства» провела провідний фахівець екологічної освіти Яворівського національного природного парку Світлана Плесак. У свою чергу лікар – терапевт Наталія Єзерська розповіла про активізацію роботи сільської бібліотеки по формуванню позитивної мотивації здорового способу життя.
На завершення відбулась професійна дискусія «Інноваційний пошук  - основа розвитку бібліотек та громадських організацій» між учасниками семінару.
Бібліотекар села Леся Неділько спільно з активними користувачами організувала екологічний калейдоскоп «Щоб гідно на планеті жити  - її природу треба нам любити».

      

Читати далі...

15 травня 2014 р.

Все починається з родини

15 травня уся країна відзначає день сім'ї - день наших з Вами родин. Адже саме сім'я є тією цеглинкою, з якої складається добробут та спокій у нашій державі. Дозвольте побажати Вам та всім Вашим рідним міцного здоров'я, щастя та непохитної твердості родинних стосунків.
У цей день Старосамбірська районна дитяча бібліотека запросила гостей на літературне свято, присвячене 20-річчю Міжнародного року сім’ї.


          Берегинею української родини у всі часи також справедливо вважається Мати. Саме тому у ці травневі дні ми вже традиційно вшановуємо її. Цікаві святкування відбулись у дитячих бібліотеках  міст  Жидачева і Золочева.

Читати далі...

13 травня 2014 р.

Венгрин Ганні Володимирівні  - 55 років від дня народження  

бібліотекарю  Бродівської районної бібліотеки для дітей



Читати далі...

5 травня 2014 р.

Речники сімейства кротів

     Під такою назвою пропонуємо Вам наступну «ідею» - методичну закладку із серії «Бібліотрансформер».


2013 року премією «Книга року BBC» було відзначено дитячу книжку Тараса  і Мар'яни Прохасько «Хто зробить сніг». Це спільний проект подружжя як дитячого письменника, автора і ілюстратора.
А ще видання було удостоєне відзнакою малого журі «Книжковий дизайн» на 20 Форумі видавців у Львові.


Прохасько, Мар’яна, Прохасько, Тарас. Хто зробить сніг / М. Прохасько, Т. Прохасько; ілюстр. М. Прохасько. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. - 71с., ілюстр. 
Казка «Хто зробить сніг» - це розповідь про сім`ю кротів із Букового лісу, їхній побут та дозвілля, звички та характери, традиції на тлі чотирьох пір року: весни, літа, осені, зими. Вона описує гармонійне сімейне життя, спокійні, радісні будні. Повчаючи, якими повинні бути сімейні відносини: мама-тато, батьки-діти, брати-сестри. Автори намагаються доступно пояснити складні поняття хвороби та смерті, проблем покинутих або загублених дітей.
Книга про тварин, але їхнє повсякденне життя нагадує життя людей, що близьке кожній дитині.  Герої  уособлюють собою позитивні риси та вчать любові, доброти, турботи, відкритості до світу, взаємодопомоги та щирості.
У бібліотеці за цією книгою можна провести – «Урок доброти», урок «Сімейні цінності»; презентацію; обговорення прочитаного; цикл бесід. Розробка вікторини за змістом (наприклад, «Історія імен кротенят»), за ілюстраціями спонукатиме дітей до усвідомлення прочитаного.
Казка «Хто зробить сніг» є дебютом подружжя Прохаськів у дитячій прозі, тому малим читайликам буде цікава зустріч з авторами, інтер`ю з ними.
Якщо діти читатимуть такі добрі книжки, то неодмінно виростуть хорошими людьми. Залюбки рекомендуємо це видання і дорослим.
Автори ж обіцяють продовжити історію про життя кротенят, які в наступних книжках підростатимуть.
     Ім`я Тараса Прохаська належить до когорти сучасних українських письменників. Дорослому читачеві він цікавий як автор відвертої прози, жанру есе.
     Народився Тарас Прохасько  16 травня 1968 у місті Івано-Франківськ. Стати письменником вирішив в 12 років. Однак вибір фаху спочатку був іншого напрямку. У 1992 році закінчив  біологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка.
До літературного дебюту Прохаська належить оповідання «Спалене літо», яке було опубліковане у часописі «Четвер» (Івано-Франківськ). Відома серія його внутрішньо-інтимних переживань «FM „Галичина“» та «Порт Франківськ», які мають, дещо, притчевий характер і написані у формі щоденника. Член Асоціації українських письменників.
Тарас Прохасько часто бере участь у різних мистецьких перформансах. У 2009 року він, разом із іншими - Юрієм Андруховичем, Юрком Іздриком, Володимиром Єшкілєвим, Софією Андрухович - був залучений у проекті «БОМЖ» («Без Ознак Мистецького Життя»)
Ростислава Шпука, у серпні 2010 в рамках музично-літературного діалогу під час фестивалю «Порто-Франко», -  читав уривок з роману Станіслава Вінценза «На високій полонині» на руїнах Пнівського замку. Працює в «Галицькому кореспонденті».
Тарас Прохасько є лауреатом премії видавництва «Смолоскип» (1997), літературної премії імені Джозефа Конрада (заснована Польським інститутом у Києві); у 2006 році — перше місце у номінації «Белетристика» за книгу «З цього можна було б зробити кілька оповідань», у 2007 — третє місце у номінації «Документалістика» за книгу «Порт Франківськ». 2011 року книгу Тараса Прохаська «БотакЄ» було визнано Книгою року.

Одружений, має двох синів.  Дружина,  Мар'яна Прохасько, народилася в місті Ужгород 1976 року. У дитячому віці разом з батьками переїхала до Івано-Франківська. У 1998 році закінчила англійську філологію Прикарпатського університету. З того часу займається індивідуальним викладанням англійської мови дітям різного віку та перекладами.





Читати далі...